Начало Избрани Китай се връща в календара на F1?

Китай се връща в календара на F1?

765
0
Шанхай Интернешънъл Съркюит, Гран при на Китай, F1
снимка: Пирели

Китай може да се завърне в календара на F1 за сезон 2023. Надпреварата на пистата Шанхай Интернешънъл последно прие кръг от световния шампионат през 2019 г. Оттогава събитието постоянно е изваждано от графика на спорта заради разпространението на коронавируса в страната.

Миналия месец F1 потвърди отмяната на тазгодишната Гран при на Китай. Причината за това бяха строгите мерки и политиката на така наречения „Нулев Ковид“, провеждана от китайските власти. По този начин ръководството на Формула 1 се отказа от провеждането на състезанието в Шанхай заради продължаващите трудности, свързани с пандемията от COVID-19.

Според последните доклади, надпреварата в Китай може да се завърне в графика на F1 за тази година. Според предварителния календар за 2023 г. събитието трябваше да се проведе на 16 април.

Вместо да облекчават мерките, в края на миналата година властите в страна от Източна Азия започнаха да налагат незабавни запори, карантини и рестрикции. Този подход само разстрои и ядоса жителите на повечето китайски градове. По-голямата част от хората излязоха на улицата, за да протестират срещу твърдия контрол на правителството върху техния живот. В същото време случаите на заразени с коронавирус достигнаха рекордно високи стойности. В някои градове дори се стигна до ожесточени сблъсъци между протестиращи, армията и органите на реда.

Безредиците в повечето големи градове, включително Шанхай, накараха властите в Китай да започват да отменят много от строгите си ограничения. Това слага край на повечето рестрикции, както и правилата за карантина. В допълнение, границите на страната ще бъдат напълно отворени от 8 януари. Така няма да има ограничения за пътуване или карантинни мерки за пристигащите от други части на света.

Според китайския сайт на Motorsport.com вече има започнали разговори между организаторите на Гран при на Китай и F1.  Очаква се дискусиите за възстановяване на състезанието да бъдат възобновени в най-скоро време.

Междувременно пистата във Виетнам започна да приема първите си състезания. Уличното трасе в Ханой трябваше да бъде с дължина от 5.6 км и да приема кръг от F1. Според предварителните планове то преминаваше през смесица от градски улици и постоянна поредица от завои в последния сектор.

Първата надпревара трябваше да се проведе през април 2020 г. За съжаление събитието беше отменено заради пандемията от коронавирус. След това Гран при на Виетнам така и не успя да се върне в календара след поредица от проблеми. Сред тях бе и ареста на председателя на Народния комитет на Ханой Нгуен Дук Чунг, който беше тясно свързан с провеждането на състезанието.

Изграждането на постоянната част на пистата беше завършено, но въпреки това остана неизползвано до края на 2022 г. Преди няколко дни подразделението на Хонда във Виетнам организира новогодишното си събитие Honda Thanks Day. Тогава се проведоха поредица от мотоциклетни състезания по съкратена версия на пистата. При нея първият завой се пресичаше с S-образните криви, които трябваше да съставляват третия сектор на пистата за Гран при. Въпреки това шансовете за състезание от F1 остават нищожни.