Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Колата ли печели титлите или пилотът – какво демонстрира представянето на Ръсел

Колата ли печели титлите или пилотът – какво демонстрира представянето на Ръсел

4492
0
Джордж Ръсел, старт, Гран при на Сахир
снимка: Мерцедес

Представянето на Джордж Ръсел по време на уикенда за Гран при на Сахир бе следено с огромен интерес. Мнозина очакваха то даде отговор на въпроса дали има значение кой седи в Мерцедес-а или колата просто е толкова добра, че титлите на Люис Хамилтън с тима се дължат основно на болида. Както обикновено, във Формула 1 и сред феновете няма единодушно мнение. Наблюдатели и пилоти от Гран при също изразиха различни гледни точки. Според някои от тях представянето на Ръсел може дори да е пречупило Валтери Ботас.

Макс Верстапен заяви наскоро, че 90% от пилотите на грида могат да печелят победи с автомобил като Мерцедес-а.

През втория уикенд на Сахир обаче състезателят на Ред Бул каза след квалификацията, че Хамилтън е необходим на тима от Бракли. Ботас взе полпозишъна, Ръсел бе само на 0,026 сек зад него.

„Той носи разликата в най-критичните моменти. Затова е седемкратен световен шампион“, обясни Верстапен.

През уикенда многократно бе посочвано колко неудобен е болидът на Хамилтън за Ръсел и с какво трябва да се справи младият състезател. Бившият технически директор на Ягуар и Джордан Гари Андерсън използва интересна аналогия, за да опише ситуацията.

„Като пример за това с какво трябваше да се справи Ръсел, си представете как бихте се почувствали, ако летите до чужда страна, където се кара по противоположната част на пътя и си взимате колата под наем – автомобил, в който никога не сте сядали. Навън е тъмно, мъгливо и ветровито, а вие бързате. Представете си как се опитвате да се справите с всички превключватели и т.н. Ако умножите това по 100, то това би могло да е пример за проблемите му в състезанието.“

Бившите пилоти от Формула 1 Ралф Шумахер и Тимо Глок смятат, че превъзходството на Ръсел бе такова, че Валтери Ботас може би претърпя най-сериозния удар в кариерата си

„Сега би трябвало да е доволен, че има договор, но кой знае. Във Формула 1 нещата вървят много бързо и един контракт не винаги означава, че мястото ти е сигурно. Може да видим наистина голяма изненада. Валтери изглежда раздразнен и не е агресивен като преди“, каза Ралф Шумахер.

Според Глок Ръсел може и да е пречупил финландеца.

„Естествено, че вътрешно много боли“, допълни германецът.

Тото Волф бе категоричен, че Ръсел няма да замени Ботас догодина, но не отхвърли възможно присъединяване на англичанина в бъдеще. Финландецът заяви, че познаващите спорта са наясно със ситуацията на пистата.

„Като се замислих след състезанието, то ако не знаеш определени неща може би съм изглеждал като пълен глупак. Това не е приятно. Състезанието ми бе доста ужасно и лесно за хората отстрани да кажат, че новото момче дойде и би този, който е в отбора от години. Така че ситуацията не е идеална. Но хората, които познават (спорта), са наясно относно представянето и какъв можеше да е крайният резултат“, обясни Ботас.