Начало Избрани Колтън Херта ще тества миналогодишния болид на Макларън

Колтън Херта ще тества миналогодишния болид на Макларън

746
0
Колтън Херта, Макларън
Колтън Херта, снимка Макларън

Колтън Херта ще тества миналогодишния болид на Макларън MCL35M. Американецът е резервен пилот на британския тим и  участва в програмата, в която се правят тестове с автомобили от предишни години (TPC).

Тестът се провежда на португалската писта Алгарве, разположена край Портимао. Херта за пръв път ще седне зад волана на болид от F1. 22-годишният състезател започна своята програма, която ще приключи утре. Заедно с него е дългогодишният резервен и тестов състезател на Макларън Уил Стивънс Британецът ще управлява MCL35M в сряда.

Както вече съобщихме искаме да дадем възможност Колтън да кара наш автомобил F1, за да покаже на какво е способен в действителност зад волана на такъв болид, коментира шефът на Макларън Андреас Зайдл.

Сега имаме възможност да използваме миналогодишен автомобил. Целта на теста е да видим как се справя на пистата. Както знаете, тази година трябва да направим две свободни тренировки с млади пилоти, които нямат опит в F1.“

„Ще тестваме всички кандидати, на които искаме да дадем шанс в автомобила на TPC. Тогава ще решим кой всъщност може да участва в някоя свободна тренировка.“

Ще дадем шанс на Колтън за два дни. След това вероятно ще пуснем и един или двама от нашите пилоти в симулатора. Искаме да сме сигурни, че и те имат свежи впечатления от управлението на автомобил Макларън на дадена писта.“

В момента Херта се състезава за отбора на Андрети Аутоспорт в американските серии Индикар. Американецът спечели състезанието на стандартната писта Индианаполис и заема десета позиция във временното класиране.

Херта стана най-младият победител в историята на Индикар след като спечели състезанието на пистата в Тексас през 2019 г. само на 18 години. Дотогава той има още шест успеха и седем полпозишъна.

Другият резервен пилот на Макларън е Пато О’Уорд. Мексиканецът е част от подразделението на Макларън в Индикар (Arrow McLaren SP). Освен това той взе участие в теста за млади пилоти, който се проведе веднага след края на сезон 2021 в F1. О’Уорд спечели състезанието в Алабама и завърши на втора позиция в Индианаполис 500. Мексиканецът най-вероятно ще участва в някоя петъчна тренировка от даден състезателен уикенд в F1. Има голяма вероятност това да се случи в Мексико.