Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Контролира ли ФИА изискването да не се работи по време на лятната...

Контролира ли ФИА изискването да не се работи по време на лятната пауза в F1?

998
0
ФИА, бокс, пит, гараж
снимка: Венелин Николов

Формула 1 е спорт, в който съмненията са неделима част от ежедневието на работещите там. Поредните такива се породиха по време на лятната ваканция и са във връзка с начина, по който ФИА контролира спазването на изискването да не се работи в рамките на лятната пауза. Задължителната ваканция бе включена в правилата през 2014 г. Целта бе да се намали натоварването върху F1 отборите. За целта бе забранена каквато и да е работа по колите. Тимовете дори не могат да вършат нищо по логистиката, свързана със състезанията, като резервации на хотели или купуване на самолетни билети например. На практика се провежда единствено рутинна поддръжка на фабриките. Останалите служители излизат в отпуск.

Според Спийдуик обаче има съмнения в това дали всички отбори спазват стриктно правилата за лятната пауза. Според пожелал анонимност тийм мениджър една проверка би установила, че всъщност някои специалисти си се трудят, но вкъщи.

„Имам съмнения, че всички отбора съблюдават ограниченията през лятната пауза. Дори ФИА да провери базите, не може да контролира какво работят хората по домовете си.“

„Лъжите обаче са свързани с големи рискове. Най-сериозният са подаващите сигнали хора. Във Формула 1 служители често преминават от един отбор в друг. Винаги може да се намери някой, който да е склонен да натопи бившия си тим. Възможен е и теч на информация от външни компании, работещи за екипите. А възможността за подобно подаване на информация е най-добрата гаранция за ФИА, че отборите ще спазват правилата“, твърди неназованият източник.

Служителите на отборите, за които няма никакво съмнение, че наистина са във ваканция, са пилотите

През последните седмици повечето от тях публикуваха кадри от почивките си къде ли не. Люис Хамилтън бе в Африка, където посети Кения и Намибия. Съотборникът му в Мерцедес Джордж Ръсел предпочете Майорка, но вече се върна към тренировките. Фернандо Алонсо покара картинг, след което също бе на почивка на море заедно с приятелката си Андреа. Шарл Льоклер предпочете яхта, а Макс Верстапен – ваканция у дома. Даниел Рикиардо отиде до Калифорния, след това поигра голф, същото стори и Алекс Албон. Активна ваканция си организира Валтери Ботас, включваща каране на трактор и колоездачно състезание. В Гърция бе ваканцията на Пиер Гасли и Николас Латифи.