Начало BG спорт Край на сагата: Рали Твърдица ще има

Край на сагата: Рали Твърдица ще има

813
0
Кметът Атанасов, един от организаторите Георги Гвоздейков, председателят на Евроком Рали Тим Злати Златев и Калоян Станчев, снимка: Rallyxpress

Рали Твърдица тази година в крайна сметка ще има. Това стана ясно след сесия на Общинския съвет днес. Крайното решение е резултат на активни разговори и дискусии между страните от вчера насам. Както и на личното посредничество и присъствие на Калоян Станчев.

Станчев, който е избран за председател на БФАС, но засега не е вписан като такъв, специално е пътувал за сесията в Твърдица. Целта е била да се изгладят недоразуменията и да се намерят компромисни точки в интересите и на двете страни.

Единствената промяна, която настъпва след приключването на казуса е, че отпада международният статус на Твърдица.

И състезанието няма да е кръг от Европейския Рали Трофей – Зона Балкани през тази година.

Първоначално кметът на града Атанас Атанасов обяви, че поради настъпили промени в приоритетите на Община Твърдица и изменения на обществения интерес към отделни мероприятия, не се планира да се проведе през кръг от националния шампионат тази година (20-21 юли).

По-късно на пресконференция общинският съветник от града Иван Петров заяви, че решението на кмета е еднолично и той не изпълнява решение на Общинския съвет, с което е одобрено отпускането на средствата за провеждане на състезанието.

„Добър завършек на проблема, каза Злати Златев, председател на АСК Евроком Рали Тим и организатор на рали Твърдица. –  Знаеше се още от снощи, че Калоян Станчев ще пристигне за сесията. Той искаше да разбере как се е стигнало до тези недоразумения. Но кметът г-н Атанасов заяви, че приема своята част от вината за това неразбирателство и последвалото напрежение, както и същото от страната на организатора.

Ще има рали, като организаторът ще си остане досегашният. Отказан е международния статут на Твърдица, за което уведомихме националната федерация. А също така и ФИА чрез г-н Камен Михайлов, който отговоря за международните връзки за спорта в СБА. Изгладени са всички недоразумения и неясноти. Хубаво стана, че се случиха нещата по този начин.“

„През годините винаги сме стояли зад ралито и сме го подкрепяли безрезервно. Така, както правим това и през тази година, каза кметът Атанасов. – Дали да има или да няма рали никога не е стояло на дневен ред. За кратко имаше единствено въпрос около организатора на състезанието.

Но след проведените срещи, с изключителното съдействие на г-н Станчев, двете страни изгладихме отношенията си. Казахме си грешките и постигнахме пълно съгласие. Ралито ще се проведе, както обикновено с неговите традиционни организатори. Най-важното е, че сме обединени в името на това да запазим надпреварата и авторитета на града като много добър домакин.“