Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Крис Дайър пред завръщане във Формула 1

Крис Дайър пред завръщане във Формула 1

101
0
Крис Дайър

Рейс инженерът Крис Дайър, който помогна на Михаел Шумахер и Кими Райконен в спечелването на шампионската титла при пилотите докато работеше във Ферари, изглежда отново ще се завърне във Формула 1. Според информация на италианското издание OmniCorse 44-годишният австралиец се е разбрал с екип на Форс Индия.

На какво позиция ще работи там все още не е ясно, но със сигурност инженер от неговия ранг би бил доста полезен за индийците, които по принцип не разполагат с много известни имена в техническия си отдел. Дайър се раздели с Ферари в края на 2010 г. след като бе набеден за един от главните виновници за загубената от Фернандо Алонсо титла.

До тогава кариерата на австралиеца вървеше като по учебник. През 1990 г. той работи заедно с Том Уолкиншоу в австралийските серии V8-Supercar. През 1997 г. Уолкиншоу го взима със себе си в Ероуз, след което през 2001 г. да преминава във Ферари. През 2003 г. той става рейс инженер на Михаел Шумахер, който печели титлите през сезон 03/04.

През 2007 г. успява да помогне и на Райконен в спечелването на титлата при пилотите. След не особено успешния сезон 08, във Ферари следва преструктуриране, което поставя Дайър на поста шеф инженер, който отговаря за надзора на двамата рейс инженери. Възможно е той да поеме във Форс Индия същите функции, но като цяло се очаква да е на значително по-високо ниво.