Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тази криза е последният сигнал за събуждане на F1, заяви шефът на...

Тази криза е последният сигнал за събуждане на F1, заяви шефът на Макларън

1362
0
Андреас Зайдл
Андреас Зайдл; снимка: Макларън

Настоящата здравна и икономическа криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, е последният сигнал за събуждане на Формула 1 и осъзнаване, че спортът има нужда от драстични промени, заяви шефът на Макларън Андреас Зайдл. Той също сподели опасения, че отделни отбори могат да фалират заради настоящите затруднения.

„Не говорим за страхове, а за реалност – има голям риск да загубим отбори по време на тази криза. Не знаем какви приходи ще имаме. Не знаем кога ще можем отново да се състезаваме. Всички се надяваме да направим колкото се може повече стартове”, обясни шефът на Макларън.

Андреас Зайдл заяви още, че тимът от Уокинг би искал колкото се може по-ниска граница на бюджетите. Предупреждавайки за възможни фалити на отбори обаче, той не смята, че има опасност за самата Формула 1

„Не виждам нищо, което да сочи, че F1 няма да съществува догодина. Най-големият риск е да загубим екипи, ако не предприемем решителни мерки. Важно е да постигнем максимално свиване на разходите тази година и по-нисък лимит за бюджетите, за да оздравим спорта. Кризата е последният сигнал за събуждане, за това, че сме достигнали момента, след който са ни необходими огромни, драстични промени. Трябва да се надявам, че ако сега вземем точните решения, F1 ще е по-устойчива и след това ще имаме по-добро шоу.”

44-годишният немски инженер, който оглави състезателния екип на Макларън миналата година, каза още, че връщането на писта няма да е лесно

„От страна на публиката има голямо желание за спортни събития, било то и само по телевизията. Но съществуват множество различни аспекти, които трябва да бъдат обмислени. Най-важно е да защитим хората си. Определено не можем да вършим нищо, докато не сме уверени, че служителите ни са в безопасност. След това идват насоките от страните ни – за пътувания, за ежедневието ни. Необходимо е да изчакаме да видим мерките на различните държави, където се провеждат стартове, после да разберем какво ще сторят организаторите. И освен това смятам, че е важно обществото да приеме провеждането на събития.”