Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун: Някои екипи може да поставят под риск целия спорт и...

Зак Браун: Някои екипи може да поставят под риск целия спорт и в този случай всички губим

1237
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Майкъл Потс

Отборите от Формула 1 се нуждаят от допълнително ограничение на бюджетите, за да оцелее целият спорт, заяви шефът на Макларън Рейсинг Зак Браун. Според него някои екипи се противопоставят на такова свиване, рискувайки съществуването на целия спорт.

Въпросът с бюджетите ще се обсъжда днес на видео-конферентна връзка между ръководителите на отбори, ФИА и Либърти Медия. На срещата ще се дискутира още евентуално отлагане на новите технически правила за 2023 г., както и възстановяването на Гран при след предизвиканата от пандемията от COVID-19 криза.

„Ситуацията е потенциално много опасна за някои отбори. А ако има риск за достатъчно екипи – а това може да означава и само два от всички тимове, то цялата Формула 1 е заплашена”

„Дали бих предрекъл, че при липса на агресивна стратегия в настоящата ситуация два отбора ще изчезнат? Да, даже ще са четири. А да се мисли, с оглед на икономическата и финансова криза, че впоследствие ще има опашка от желаещи да ги възродят… Ето защо смятам, че в момента Формула 1 е в много деликатно състояние”, обясни шефът на Макларън в интервю за BBC.

Браун твърди, че отборите вече са постигнали разбирателство ограничението на бюджетите да падне до $150 млн.

Малките екипи (както и един от големите – шефът на Макларън не го посочва) обаче искат още по-голямо свиване. Той самият предлагал граница от $100 млн., но бил готов на компромис от $125 млн.

„Във футбола всички знаят, че Манчестър Юнайтед и Ливърпул по-често печелят, отколкото губят. Същевременно обаче всеки друг тим има шанс да ги победи. Във Формула 1 това не е така. Някои екипи поставят собствените си спортни интереси над общото благо. Изобщо пропускат момента, че всъщност може да поставят под риск целия спорт и в този случай всички губим. Човек може да си помисли, че просто не желаят да се състезават в честна битка с отбори, на които вероятно досега не са гледали като съперници. И може би се чувстват некомфортно пред подобна борба, защото досега не са били част от такава.”

Макларън бе първият отбор, който съобщи, че праща хора в принудителен отпуск

Браун сподели, че това е било най-трудното решение, което е трябвало да вземе. Основен акционер в екипа е държавният бахрейнски фонд Мумталакат. Американецът обясни, че тимът по принцип разполага с добри финанси, но „всеки си има граница.”

„Акционерите искат стойност от F1. Не разполагам с празна чекова книжка, така че това бе отговорният подход. Честно казано съм разочарован, но не и изненадан, че много други екипи не сториха същото. Знам, че някои тръгнаха в същата посока, други не. И според мен истинската опасност в Гран при е, че индустрията ни може да си зарови главата в пясъка, а сега не е моментът за това.”