Начало Рали Крум Дончев печели Стари столици, Димитър Илиев – титлата

Крум Дончев печели Стари столици, Димитър Илиев – титлата

76
0

Екипажът на Глобул Рали Тим Крум Дончев и Петър Йорданов с Форд Фиеста R5 спечели 44-ото рали Стари столици. Титлата обаче отиде при основните им конкуренти  през този сезон –  Димитър Илиев и Янаки Янакиев (Илиев Рали Тим) с Шкода Фабия S2000. Те финишираха втори в Шумен – на 33,6 сек. но това им бе достатъчно, за да спечелят отново короните. За Илиев това е 8-а титла в националния рали шампионат, което  абсолютен рекорд. От стартиралите 27 екипажа, до финала достигнаха 18.

Трети стана варненският екипаж Тодор Славов – Добромир Филипов (Булбет рали тим) с Рено Клио RS R3T. Те стъпиха на подиума в Шумен лед невероятно силно каране, особено в последните етапи, когато повечето пилоти се стремяха да завършат състезанието. С това Тодор стана първи и в шампионата на Балканите, тъй като Стари столици е валидно и за тази надпревара. Те са първи и в клас 5. Всъщност трети в класирането по резултат бе шуменският млад екипаж е Христо Манолов и Ангел Башкехайов (Боила) с Мицубиши Лансер Ево 9, но той е в клас Х2 и е извън класирането. Все пак за шуменският тандем това е невероятен успех, тъй като това е едва второто им рали.

Стари столици мина под диктовката на Крум Дончев. Той направи перфектно каране по етапите в най-старото българско рали и доказа, че вече владее някои от тънкостите на своя Фиеста R5. От 9 етапа в ралито, Крум спечели 8, а само един взе Христо Манолов. Днешните скоростни отсечки бяха с твърде студен асфалт и тъй като с къси, твърдите сликове, които използва Дончев не можеха да загреят. Въпреки това той печелеше победи. От своя страна Димитър Илиев стратегически не се напъваше. Той каза, че няма никакъв смисъл да жертва една титла в името на една победа в ралито. За да спечели осмата си титла, трябваше да завърши до 8-мо място. Той обаче стана втори.

Друг пилот, който направи забележително каране бе варненецът Тихомир Стратиев. Пилотът на Марина моторспорт и навигаторът му Добрин Борисов със Ситроен С2 R2B още веднъж доказаха, че могат да изградят перфектна стратегия и в спринтово състезание. Определено този сезон за тях е изключително успешен. В Шумен те успяха да победят Георги Василев – Стефан Добрев (Булсим) с Мицубиши Лансер Ево 8 – най-бързи в клас 3.

Шампиони в клас 5 при автомобилите с две задвижващи колела стана тандемът Мирослав Ангелов и Петър Илиев (Мегапорт) с ФИАТ Пунто S1600. Те финишираха 7-и в генералното класиране, въпреки че имаха инцидент на Паметника1 – удариха се в мантинелата и разбиха дясната част на колата си, но продължиха. Осми и първи в клас 9 стана екипът на Булкам Стефан Желязков – Иван Турлаков със Ситроен Саксо. Топ 10 допълниха ветеранът Стоян Апостолов с дъщеря си Павлина (Елена рали тим) с Хонда Сивик R-type и най-младия български шампион – 17-годишня Михаил Симеонов и Васил Георгиев (Булкам) със Ситроен С2.