Начало Рали Крум Дончев подкарва новия Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

Крум Дончев подкарва новия Ford Fiesta 1.0 EcoBoost

98
0
Александър Костадинов,Крум Дончев

Eкипажът на GLOBUL Rally Team получи от Мото-Пфое БГ своя нов тестови автомобил  Fiesta 1.0 EcoBoost, 125 к.с., с най-високото ниво на оборудване Titanium. Ключовете от най-предпочитаната малка кола в света бяха връчени лично на Крум Дончев от Александър Костадинов – директор маркетинг и продажби в автомобилната компания. 

За нас е голямa чест да връчим на четирикратния рали шампион на България ключовете от най-продавания през 2012 г. малък автомобил в България, Европа и света,“ заяви Александър Костадинов. „Вярваме, че макар и малък по обем, 1.0-литровият EcoBoost двигател ще убеди и един любител на високите скорости в своите изключителни динамика и мощ, а същевременно – и в икономичността си в реални условия. Неслучайно бензиновият 1.0-литров EcoBoost бе избран за две поредни години за най-добрия двигател в света! Пожелаваме на Крум Дончев и Петър Йорданов да покорят нови спортни върхове със своята Fiesta R5 и да имат още поводи за гордост от постигнатите успехи!“ 

След като наскоро екипажът на GLOBUL Rally Team представи новия си състезателен автомобил Fiesta R5 – превъзхождащ значително по-старите коли от серията S2000 и последна стъпка преди WRC автомобилите – отборът вече ще има възможността да описва трасетата преди състезания с новата Fiesta 1.0 EcoBoost, 125 к.с., която получава по линия на партньорството си с Мото-Пфое БГ. За автомобилната компания, официален представител на Ford за България, е традиция да подкрепя родния спорт. Затова не е случаен изборът за партньорство именно с талантливия и успешен тандем Крум Дончев – Петър Йорданов. Мениджмънтът на Мото-Пфое БГ вярва в предстоящите съвместни успехи на GLOBUL Rally Team и Ford Fiesta.

 

Чувствам се изключително щастлив от факта, че имаме възможност тази година да управляваме един уникален автомобил на шампионата в България, а именно FiestaR5. Автомобил, към който се бяхме насочили мислено от преди около една година. Благодарим на всички, които подкрепят отбора ни GLOBUL Rally Team и съм изключително щастлив, че имаме подкрепата на вносителя на Ford в България. Това за нас е голяма чест“, сподели Крум Дончев. „Надявам се да имаме своя дълъг път и с всеки изминал състезателен километър Ford Fiesta да става все по-бърз и по-бърз и съм уверен в това! Щастлив съм, че ще разполагаме с един прекрасен автомобил, с който да описваме трасетата преди състезанията със страхотни характеристики и в същото време много икономичен.“

___

Новият Ford Fiesta – най-продаваният малък автомобил в България, Европа и света през 2012 г. – е синоним на красив дизайн, устойчивост, надеждност, технологии и стил. Оборудван с 1.0-литровия бензинов, 3-цилиндров EcoBoost агрегат – Световен двигател на 2013 и 2012 г. – Ford Fiesta предоставя динамиката на 1.6-литров двигател, съчетана с икономичността на дизел! Иновациите в любимата малка кола на планетата включват новата SYNC технология, която позволява управление на смартфона с лесни гласови команди, в комбинация със системата за аварийна помощ, която автоматично набира телефон 112 в случай на инцидент и на местния за страната език (системата „говори“ включително български) съобщава GPS координатите на автомобила, вида на удара и др. Новостите продължават с безключовата система на Ford за стартиране на автомобила, без ключът да се вади от джоба или чантата, Active City Stop, предотвратяващ сблъсъци с ниска скорост, MyKey, позволяваща на родителите да насърчават по-безопасното шофиране на младите шофьори, като ограничат максималната скорост и силата на звука на аудиосистемата и много други. Новата Fiesta постигна 83% за цялостна защита и 5 звезди на Euro NCAP. 

Революционните бензинови EcoBoost агрегати се отличават с директно впръскване на горивото, турбокомпресор и променливи фази на газоразпределение. EcoBoost технологията съчетава увеличена мощност и водеща в класа икономичност. Най-малкият представител, 1.0-литровият EcoBoost, за втора поредна година бе обявен за най-добрия на планетата – Световен двигател на 2013 и 2012 г. Със своите 999 куб.см 3-цилиндровият агрегат повторно е и най-добрият малък двигател под 1 литър. Ford притежава над 125 патента за своята 1.0 EcoBoost технология, която осигурява до 20% икономия на гориво, без да жертва динамиката. Малкият, но пъргав агрегат постигна ненадминати върхове: 

  • 16 световни рекорда за скорост на ФИА за дистанции, вариращи от 1 км до 4 104.7 км на пистата Серам, Франция; 
  • Една от най-бързите обиколки на Нюрбургринг – 7 мин. и 22 сек., бе направена с болид, оборудван с 1.0 EcoBoost – представяне, което нарежда Formula Ford пред супер автомобили с по над 600 к.с. като Lamborghini Aventador, Ferrari Enzo и Pagani Zonda.