Начало Рали Крум Дончев рали шампион на България за 2009 г.

Крум Дончев рали шампион на България за 2009 г.

45
0

Рали шампионът на България за 2009 г. се нарича Крум Дончев. Пилотът спечели титлата, грабвайки 5 поредни победи през сезона или респективно 50 точки. Това е трета титла за Дончев след успехите му през 2003 и 2004 г.

В последното състезание от тазгодишния календар – рали Твърдица, което не бе решаващо за изхода на шампионата, Крум Дончев участва заедно с навигатора Румен Манолов. С него пилотът стартира кариерата си през 2000 г. Още в началото на първата за деня отсечка от надпреварата екипажът спука предна дясна гума. Тя бе сменена, но за съжаление изгубеното време повлия на цялостния развой на състезанието за Дончев и Манолов. Впоследствие те бяха изключително внимателни предвид факта, че в толкова ранна фаза от състезанието използваха единствената налична в автомобила резервна гума. Въпреки трудностите обаче успяха да финишират на четвърта позиция.

След края на рали Твърдица шампионът Дончев сподели:

Щастлив съм, че независимо от изключително многото трудности от различно естество, съпътстващи ни през целия сезон, с екипа успяхме да достигнем една от главните си цели. Спечелихме титлата и вече сме рали шампиони на България за 2009 г. Благодарен съм на хората, които ни помагат и подкрепят в спортните ни начинания, особено в този тежък период на световна икономическа криза.“

В самото рали Твърдица развръзката стана ясна едва след края на последната отсечка. Първи финишира екипажът Пламен Стайков/Слав Ландов с Мицубиши Ево 9, който бе най-бърз в два от етапите. Димитър Илиев водеше до последната скоростна отсечка, но спука гума, заради което завърши трети в крайното класиране. Втори остана Петър Гьошев на 36 сек след водача.