Начало Рали Крум Дончев води след първия ден на рали България

Крум Дончев води след първия ден на рали България

42
0

Крум Дончев от Приста Ойл Рали Тийм завърши начело първия ден от рали България. Състезанието е 5 кръг от националния и 6 кръг от европейския рали шампионат.
Екипажът Дончев/Вълчев е абсолютен лидер, тъй като спечели пет от общо шестте скоростни етапа от съботната програма на надпреварата. Единствено в последната отсечка Юндола 2 Крум целенасочено намали темпото от съображения за сигурност и това бе причината да даде второ време. След края на деня пилотът на Приста Ойл Рали Тийм води пред втория във временното класиране Волкан Ъшък (Турция) с 27,7 сек.
Пристигайки в сервизната зона, Дончев заяви:
Доволен съм. С навигатора ми Стойко обещахме, че още от началото ще тръгнем със силно темпо и действително удържахме на думата си. Що се отнася до утрешния ден, ни предстоят много трудни отсечки. Но независимо от това се надяваме, че всичко с колата отново ще е наред.
Трети остана Корадо Фонтана от Италия, който изостава от лидера Крум Дончев с 46,1 сек.
Миналогодишният победител в рали България Димитър Илиев завърши четвърти. Той сподели, че не е оцелил верните настройки на колата, а в последните два етапа е имал и известни проблеми с двигателя.
Ясен Попов, който пък след 5-та скоростна отсечка се бе изкачил до трета позиция в генералното класиране, след седмия етап заема 12-то място. Причината бе загубата на около 5 минути по време на предпоследната отсечка Сестримо 2 (6 етап) заради разхлабване на една от скобите на интеркулера. Впоследствие проблемът бе решен, но появата му коства загубата на много време за Попов.
В неделя на рали България ще стартират 32 екипажа, след като през първия ден отпаднаха 8 участника. Те ще преминат шест отсечки, възлизащи на 135,51 км , а преходите между тях на 193,44 км.