Начало Рали Крум Дончев завърши успешно първия ден от рали Хърватска

Крум Дончев завърши успешно първия ден от рали Хърватска

44
0

Пилотът на Приста Ойл Рали Тийм Крум Дончев приключи първия ден от рали Хърватска на седмо място във временното генерално класиране. Общият му резултат от седемте скоростни етапа е 01:19:17.5. Надпреварата в Загреб е трети кръг от европейския рали шампионат.
Първото място във временното класиране се заема Корадо Фонтана от Италия с Фиат Гранде Пунто S2000. Втори и трети са съответно Михал Соловов от Полша (Пежо 2007 S2000) и Волкан Ъшък от Турция (Фиат Гранде Пунто S2000). От стартирали общо 42 екипажа до момента от надпреварата отпаднаха 13.
През днешния ден единственият български екипаж, участващ в рали Хърватска, трябваше да измине общо 330 км специални етапи и преход между тях. Още по време на първата отсечка Окич 1 на Крум Дончев и навигаторът му Стойко Вълчев им се наложи да се справят с възникнала трудност. В средата на ляв обратен завой екипажът се натъкна на изхвърлена от публиката фракция. Заради непредвиденото препятствие Дончев използва ръчната спирачка и автомобилът му Субару Импреса STi леко се завъртя. Удари се в стоящ от дясно на трасето стълб и в резултат се откачи задната броня. За щастие Дончев не спука гума. След финала на етапа обаче, тъй като липсваше парче от каучука, двамата с навигатора oт съображения за сигурност решиха да сменят въпросната гума.
В следващите отсечки екипът на Приста Ойл Рали Тийм се движи без каквито и да е проблеми. Дончев обаче кара по-предпазливо на предпоследния етап Будиняк 2, защото към средата заваля дъжд, а автомобилът бе със сликове. Последното изпитание за екипажа на 23 май бе супер специалният етап, който се проведе на писта в центъра на Загреб. След него Крум Дончев заяви:
Беше наистина много труден ден. Въпреки това съм доволен от синхрона, който двамата с навигатора ми Стойко имаме, както и от работата на момчетата в сервиза. През цялото време се стремяхме да поддържаме високото си ниво на концентрация без да правим грешки. Но все пак има още работа по самата кола.
На 24 май предстоят заключителните 6 етапа от рали Хърватска. Тогава екипажите, участващи в надпреварата в Загреб, ще трябва да изминат обща дистанция от 333 км, за да стигнат до финала.