Начало MotoGP News КТМ обяви раздялата си с техническия директор на отбора Майк Лайтнер

КТМ обяви раздялата си с техническия директор на отбора Майк Лайтнер

314
0
Майк Лайтнер
Майк Лайтнер, снимка КТМ (Роб Грей)

Тимът на КТМ обяви, че се разделя с дългогодишния си технически директор Майк Лайтнер. Австриецът заемаше този пост откакто марката дебютира в кралския клас, но реши да се оттегли след разочароващата кампания за отбора.


59-годишният специалист ще остане в ролята на консултант. Все още не е обявено кой ще заеме неговото място. Според  различни съобщения в медиите негов наследник се очаква да бъде настоящият шеф на Прамак Дукати Франческо Гуидоти.

Първоначално Лайтнер пристигна в състезателния отдел на КТМ и помогна в изграждането на RC16 през 2015. След това помогна за създаването на официалния отбор на Ред Бул КТМ, който дебютира на стартовата решетка в последното състезание от сезон 2016. От 2017 той бе важна част от управлението и организацията на австрийската марка в MotoGP. През този период бяха спечелени 5 победи и 13 подиума. Майк изигра важна роля за първия подиум на марката, дело на Пол Еспаргаро в Гран при на Валенсия 2018.

По-малко от две години по-късно Брад Байндър донесе първи успех на КТМ в Чехия, а Мигел Оливейра триумфира в Щирия и Португалия. През настоящата кампания португалецът спечели на пистата Каталуния и се качи на подиума в Италия и Германия. Байндър грабна победата в Австрия след като кара със сликове на мократа писта Ред Бул Ринг. Въпреки това останалата част от сезона беше много трудна за всички състезатели на австрийския производител, който завърши на пето място в шампионата при конструкторите.

„Майк беше ключова фигура в нашата мисия да се борим срещу най-добрите марки мотори в света. Заедно създадохме MotoGP структура с точния персонал и правилните пилоти. Започнахме да изграждаме RC16 и целия отбор от празен лист хартия и под негово ръководство събрахме страхотен екип, който прие предизвикателството на кралския клас. След седем години заедно решихме да реорганизираме нашето ръководство в MotoGP и не мога да изразя колко много искаме да му благодарим за цялата работа, която вложи в този проект“, заяви шефът на КТМ Пит Бейрър.