Начало Top Moto News КТМ потвърди официално привличането на Бастианини и Винялес

КТМ потвърди официално привличането на Бастианини и Винялес

359
0
Енеа Бастианини и Маверик Винялес
Енеа Бастианини и Маверик Винялес, снимка Мишлен

КТМ потвърди официално привличането на Енеа Бастианини и Маверик Винялес. Двамата многократни победители в MotoGP ще карат заводски машини на марката за тима Tech3 от началото на следващата година.

КТМ направи сериозни промени в пилотския състав на сателитния си тим. Австрийският производител привлече в редиците си двама много бързи и опитни пилоти- Енеа Бастианини и Маверик Винялес. Италианецът идва от заводския тим на Дукати, а испанският му колега- от Априлия. Двамата ще заменят Педро Акоста и Аугусто Фернандес

Преминаването на Бастианини в КТМ беше неофициално обявено още миналата седмица. Тогава мениджърът на пилота Карло Пернат обяви пред италианско радио, че Бастианини ще кара мотор на КТМ. Малко след това стана ясно, че петкратният победител в MotoGP ще отстъпи мястото си в заводския тим на Дукати на Марк Маркес. Шесткратният световен шампион ще си партнира с Франческо Баная следващите два сезона.

Бастианини дебютира в световния шампионат преди десет години с KTM RC4. Италианецът спечели за купата на новаците на Ред Бул. Той отбеляза шест победи и повече от 30 подиума в Moto3 и Moto2 през следващите седем сезона. В края на 2020 г. Бастианини  спечели световния шампионат в Moto2. Година по-късно той преминава италианецът преминава в MotoGP и записа първия си подиум с тогавашния тим на Авинтия Дукати. До момента е записал пет победи и 12 подиума в кралския клас.

Другият нов пилот на КТМ Маверик Винялес също има история с марката. През 2013 г. испанецът донесе втора пилотска титла на КТМ в клас Moto3. После той прекара една година в Moto2 и финишира трети в крайното класиране.

От сезон 2015 Винялес е част от MotoGP. Той е единственият пилот, печелил състезание с три различни производителя- Сузуки, Ямаха и Априлия. Преди два месеца той спечели спринта и основното състезание на пистата в Тексас.

Първоначално изглеждаше, че Винялес ще остане част от Априлия и ще води марката след оттеглянето на Алейш Еспаргаро. После обаче стана ясно, че марката от Ноале най-вероятно ще се раздели с 29-годишния пилот. Говори се, че Винялес не е бил никак доволен от това, че Априлия ще разполага с Хорхе Мартин догодина.

Вчера Аутоспорт съобщи, че Винялес ще кара за Tech3, започвайки от следващия сезон. Днес новината стана официална след съобщението на КТМ

„Щастливи сме да обявим, че Енеа и Маверик ще бъдат с нас догодина и че ще се върнем към КТМ. Не можем да забравим, че първите ни победи в MotoGP бяха взети в оранжево“, каза Никола Гойон.“

„Не можем да скрием гордостта си, че тези двама талантливи пилоти решиха да карат нашите мотоциклети. Това показва, че сме поели по правилния път и нашата технология може да се бори в челото на шампионата.“

„Бихме искали да благодарим на Pierer Mobility AG за качествената подкрепа, която ни оказва. Нашето сътрудничество достигна най-високо ниво тази година и съм сигурен, че ще продължи да се развива и в бъдеще. Бихме искали да благодарим и на Ред Бул за тяхната отдаденост с нас. Имаме ясен ангажимент към успеха. Затова Енеа Бастианини и Маверик Винялес решиха да се присъединят към нашия отбор“, добави мениджърът на Tech3.

Моторспорт директорът на КТМ Пит Бейрер също приветства присъединяването на Бастианини и Винялес в Tech3. Догодина отборът отново ще носи цветовете на КТМ.

„Много сме щастливи, че успяхме да привлечем Енеа и Маверик в нашия проект в MotoGP и да им дадем пълна заводска подкрепа. Така те ще продължат да следват целите си и да постигнат максималните си резултати“, заяви Бейрер.

„Ясно е, че става дума за двама от най-бързите пилоти в света в момента. Комплимент е, че те се доверяват на нас и на първокласната операция, която създадохме заедно с Red Bull KTM Tech3. Етикетът на отбора за 2025 г. казва всичко. Време е отново да укрепим името на КТМ. Не бихме могли да измислим по-добър начин да придадем такава стойност на компанията от това Енеа и Маверик да се облекат изцяло в оранжево. Нека сега да продължим да се борим до края на 2024 г. и след това да очакваме това ново начало за следващата година“, добави шефът на КТМ.

Привличането на Бастианини и Винялес не е добра новина за Джак Милър и Аугусто Фернандес. Двамата ще напуснат семейството на КТМ в края на годината. До момента двамата нямат гарантирано място в MotoGP за сезон 2025.