Начало MotoGP News КТМ: Прекалено бързо вкарахме в MotoGP пилоти от Moto2, които не бяха...

КТМ: Прекалено бързо вкарахме в MotoGP пилоти от Moto2, които не бяха готови за това

181
0
KTM Tech 3 2022
снимка, КТМ/Rob Gray (Polarity Photo)

Шефът на КТМ Пит Бейрер призна, че е вкарал прекалено бързо редица пилоти от Moto2, които не са били напълно готови за MotoGP. Австрийската марка отново промени пилотския си състав както в заводския, така и в сателитния екип Tech 3.

КТМ се радва на огромно „богатство“ от гледна точка на младите таланти, които е успяла да развие в Гран при през годините. През сезон 2022 в заводския отбор на компанията бяха Брад Байндър и Мигел Оливейра. И двамата състезатели преминаха през младежките екипи на КТМ в класовете Moto2 и Moto3. Същевременно сателитният екип КТМ Tech 3 пък разчиташе на Реми Гарднър и Раул Фернандес. Те също бяха част от подразделението на австрийците в Moto2 и заеха първите през позиции през сезон 2021.

Въпреки това австрийският производител е известен с постоянната промяна на пилотските си състави, особено в  Tech 3. Тимът на Ерве Поншарел смени своите състезатели за втора поредна година. Тази година отборът нае Реми Гарднър и Раул Фернандес, които замениха Данило Петручи и Икер Лекуона. Италианецът стана вицешампион в Мото Америка. Догодина той ще се състезава в световния Супербайк с отбора на Барни Дукати. Лекуона от своя страна е част от заводския отбор на Хонда в WSBK.

По-средата на тазгодишната кампания стана ясно, че КТМ се разделя с Гарднър и Фернандес. Австралиецът реши да продължи кариерата си в WSBK с екипа на GRT Ямаха. Междувременно младият испанец подписа с RNF Априлия.

След края на този сезон екипът на Поншарел се ребрандира под името Gas Gas Factory Racing и ще продължава да използва мотори КТМ RC16. Пилоти на екипа ще бъдат Пол Еспаргаро и световният шампион в Moto2 Аугусто Фернандес.

Договорът на Фернандес е само за една година. 25-годишният състезател ще бъде подложен под огромен натиск от страна на бившия си съотборник в Moto2 и шампион в Moto3 за 2021 г. Педро Акоста. До момента младата надежда на КТМ се представя много впечатляващо. Очаква се Акоста да се прехвърли в MotoGP през 2024 г.

Междувременно Джак Милър, Брад Байндър и Пол Еспаргаро имат дългогодишни споразумение, които на практика им гарантират местата поне до края на сезон 2024. Австралиецът идва на мястото на Мигел Оливейра, който реши да премине в RNF Априлия.

Наскоро Бейрер заяви, че иска да задържи Аугусто Фернандес за поне две години. Той също така призна, че в миналото в КТМ са прибързвали с решенията си да промотират някои млади състезатели.

„Всеки пилот е подложен на огромен натиск след като влезе в MotoGP. Но сега не искаме да говорим за това какво може да направи Педро през следващата година и дали е готов да отиде в MotoGP“, сподели Бейрер.

„Прекалено бързо вкарахме в MotoGP пилоти от Moto2, които не бяха готови за това. Вярвам, че още един страхотен сезон в средния клас няма да навреди на никого. Дори Маркес прекара цели два сезона в Moto2.“

„Мисля, че нещата се развиха твърде бързо, като се започне Rookies Cup, Moto3, Moto2. Тези млади таланти преминаха през тези класове като ракети, но след това отиват в MotoGP. Там е съвсем друг свят, в който те започват отначало“, добави шефът на КТМ.

„Мотивацията ни не е да заменим Аугусто след една година. Това е по-скоро мотивация да запазим спокойствието на Педро и да го развием като бъдещ [талант]. Ясно е, че той ще бъде една от перлите в падока. Но все пак мисля, че не трябва да бързаме да го вкарваме в MotoGP“, завърши Пит Бейрер.