Начало MotoGP News KTM ще наеме инженери от F1 през 2023 г.

KTM ще наеме инженери от F1 през 2023 г.

620
0
Red Bull KTM Factory Racing
снимка, Ред Бул Контент Пуул

КТМ ще наеме инженери от отбора на Ред Бул Рейсинг през 2023 г. Според главния изпълнителен директор на австрийския производител Щефан Пиерер, този ход трябва да помогне за подобряването на мотора RC16.

КТМ дебютира в премиерния клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ през сезон 2017. Две години по-късно австрийците увеличиха присъствието си на стартовата решетка след като започнаха партньорство с отбора на Tech3.

След около пет сезона и половина в MotoGP, КТМ има шест победи благодарение на Мигел Оливейра и Брад Байндър. Въпреки това австрийците все още изостават от топ производителите на шампионата Дукати и Ямаха.

КТМ заема четвърто място във временното класиране с актив от 140 точки. Зад австрийците са единствено Сузуки и Хонда. От началото на годината КТМ има един подиума в Катар и победа в Индонезия.

По подобие на Априлия, австрийският производител иска да използва технологии от F1 и да ги приложи в MotoGP. Именно този ход помогна за възхода на марката от Ноале през последната година. Сегашният шеф на Априлия Масимо Ривола има богат опит във Формула 1 с отборите на Минарди, Торо Росо и Ферари. В момента италианците имат 45 точки аванс пред КТМ при конструкторите.

Пиерер е впечатлен от подхода на Априлия и планира да последва примера, като използва близките връзки на КТМ и Ред Бул. Двете австрийски компании имат дългосрочно партньорство в различни мотоциклетни шампионати.

„Априлия използва технологии от F1. Много се възхищавам на техният шеф Масимо Ривола. Той е изключително умен човек, който пристигна от Формула 1и донесе със себе си много опит в областта на аеродинамиката’, каза главният изпълнителен директор на КТМ.

„Много съм щастлив, че през сезон 2023 ще има повече европейски производители, отколкото японски, тъй като Сузуки си тръгва след Гран при на Валенсия. Харесва ми повечето конкуренция между европейските производители. Обичам да побеждавам японските марки. Това ми доставя истинско удоволствие.“

„Догодина ще увеличим ангажимента си в MotoGP и смятаме да наемем инженери от F1. За щастие имаме дългогодишни отношения с печелиш отбор като Ред Бул, така че знаем на коя врата да почукаме. В Милтън Кийнс разполагат със стотици аеродинамични техници с много опит. Именно аеродинамиката ще бъде една от ключовите области за развитие през 2023-та“, завърши Щефан Пиерер.

КТМ ще има обновен пилотски състав през сезон 2023. Австрийският производител ще разчита на Брад Байндър и Джак Милър, както и на Пол Еспаргаро. Испанецът ще кара за тима на Tech3, който ще бъде ребрандиран като Gas Gas Factory Racing. Същевременно марката от Матигхофен се разделя с Мигел Оливейра и Раул Фернандес, които преминават в отбора на RNF Рейсинг.