Начало MotoGP News Куартараро е останал ядосан от решението на стюардите на ФИМ

Куартараро е останал ядосан от решението на стюардите на ФИМ

297
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Фабио Куартараро е останал ядосан от решението на стюардите на ФИМ. Пилотът на Ямаха бе санкциониран с преминаване през дългата обиколка заради сблъсъка с Алейш Еспаргаро по време на Гран при на Нидерландия.

Куартараро изпусна предницата на своя мотор при опит да изпревари своя съперник от Априлия в петата обиколка на състезанието в Асен. Контактът принуди Алейш Еспаргаро да излезе в чакъла и го свали от втора на 15-а позиция. Испанецът загуби 8.5 сек. в опитите си да се възстанови и в крайна сметка завърши на четвърта позиция.

Инцидентът беше разследван от стюардите  на ФИМ. В резултат на това той получи наказание чрез преминаване през дългата обиколка по време на Гран при на Великобритания през август.

Санкцията беше широко осъдена в социалните медии. Самият Куартараро се обърна към Инстаграм, за да изкаже разочарованието си. Състезателят на Ямаха се прицели в непоследователността на стюардите през този сезон.

Ами.. дълга обиколка за следващото състезание“, започна Куартараро.

Сега не можеш да се опитваш да изпреварваш, защото те смятат, че си прекалено амбициозен. От началото на годината някои пилоти направихасъстезателен инцидент.“ Очевидно моят случай бе смятан за по-опасен от всички други.“

Поздравления за стюардите за невероятната работа, която вършат. Следващият път няма да се опитвам да изпреварвам, за да не получа наказание.“

Последното наказание отново разпали дебата за последователността на санкциите от страна на стюардите, след като пилотът на LCR Honda Такааки Накагами се измъкна без наказание за сблъсъка на завой номер 1 в Каталуния. Японецът на практика унищожи състезанието на Алекс Ринс и Франческо Баная.

Седмица по-рани Накагами също се сблъска с Ринс на Муджело и отново го извади от надпреварата. Испанецът се разгневи на некомпетентността, която според него е проявила настоящата комисия от стюарди след инцидента с Накагами в Барселона.

Пилотите отдавна изразяват недоволство от наказанията за ограниченията на пистата, които се налагат през последните години. Бившият пилот от WSBK Чаз Дейвис написа в Туитър, че скорошните нарушения на стюардите само ще разубедят състезателите да се занимават с това на пистата.

Комисията на стюардите на ФИМ в MotoGP върши отлична работа, за да възпрепятства пилотите да се състезават в бъдеще“, написа Дейвис.

„Има огромна разлика между разбирането на нещастен състезателен инцидент срещу откровено безразсъдно каране.“

Куартараро се включи отново в състезанието след инцидента в завой 5. Няколко тура по-късно той отново катастрофира в същия завой заради счупен сензор за контрол на сцеплението.

По-късно той постави под въпрос решението на екипа на Ямаха да го изпрати отново. Първоначално французинът е влязъл в питлейна и не е искал да се връща. Също така заяви, че е ималкъсмет“ да не се контузи.

Шефът на Ямаха Масимо Мерегали смята, че наказанието на Куартараро е прекалено сурово.

„Започнахме състезанието с надеждата, че ще успеем да се представим добре. Така или иначе бяхме добре подготвени за тази надпревара“, каза той.

Разглеждахме първата катастрофа на Фабио като състезателен инцидент и смятаме, че решението на стюардите да му наложат санкции за следващото състезание е прекалено сурово. Трябва да се има предвид, че той не е съборил никого със себе си. Алейш все пак спечели солиден актив от точки. Тази случка не съответства на състезателните инциденти, които сме виждали в предишни Гран при. Някои от тях останаха ненаказани.“

Ще използваме почивката, за да усвоим това състезание и да се върнем готови за битката в Силвърстоун след малко повече от месец.“