Начало MotoGP News Куартараро подписа нов двугодишен договор с Ямаха

Куартараро подписа нов двугодишен договор с Ямаха

249
0
Фабио Куартараро и Лин Джарвис, Ямаха
Фабио Куартараро и Лин Джарвис, снимка Ямаха

Фабио Куартараро подписа нов двугодишен договор с Ямаха. По този начин французинът ще остане пилот на японската марка поне до края на сезон 2024.

Младият французин дебютира в MotoGP през 2019 г. със сателитния отбор на Петронас Ямаха SRT (сега RNF Ямаха). Френският състезател като спечели седем подиума през дебютантската си кампания, а през 2020 г. записа три победи.

Той бе повишен в заводския отбор на Ямаха за 2021 г. на мястото на Валентино Роси. Фабио Куартараро спечели пет състезания и световната титла при пилотите. Това бе  първият триумф в шампионата за японския производител от сезон 2015.

От известно време Куартараро водеше преговори с Ямаха за нов договор. Французинът неведнъж признаваше през предсезонната подготовка, че бъдещето му е отворено, тъй като изрази разочарование от липсата на напредък по отношение на мотора за тази година.

Миналия месец шефът на Ямаха в MotoGP Лин Джарвис заяви пред медиите, че се надява новият договор с Куартараро да бъде сключен до края на юни. Сега в навечерието на състезателния уикенд за Гран при на Каталуния официално бе потвърдени новото споразумение с действащия световен шампион.

„Много сме щастливи да обявим, че постигнахме споразумение с Фабио да продължи да работи в екипа на Ямаха през следващите два сезона“, каза Джарвис.

Миналата година включихме Куартараро във фабричния екип, знаейки, че е специален талант. Той дори надмина очакванията ни много скоро. Не се срещат често състезатели от неговия калибър. Той вече показваше своя талант и скорост през двете си години в сателитния отбор на SRT през 2019 и 2020 г. Когато премина в нашия отбор, наистина видяхме, че става все по-силен и съзрява като пилот.“

„Записахме много успехи в първия си сезон и половина съвместна работа. Спечелихме 6 победи в състезания, 14 подиума, 6 полпозишъна и световната титла в MotoGP през 2021 г. Тези резултати са резултат от силните екипни усилия на състезателя, неговия екипаж, нашите инженери и целия персонал на отбора, които работят заедно в позитивен дух.“

„Знаем, че Куартараро винаги ще полага 100% от усилията си. Ние сме го уверили, че Ямаха ще направи същото и ще инвестира в бъдещи разработки, за да можем заедно да се борим за титлите в световния шампионат на MotoGP през следващите години.“

„Наистина съм щастлив да съобщя на всички вас, че ще остана в Ямаха още две години. Всички смятаха преминаването ми в MotoGP за безсмислено.  Ямаха повярва в мен от самото начало. Това не е нещо, което приемам с лека ръка. Но въпреки това новото споразумение беше важно решение за мен. Намирам се в чудесен момент от кариерата си. Затова отделих малко повече време на това решение, за да съм сигурен, че правя правилния избор“, сподели Куартараро.

„Вярвам в проекта Ямаха в MotoGP. Чувствам, че всички в гаража и фабриката са истински мотивирани. След като официално потвърдихме решението си да продължим по този път заедно, можем да се съсредоточим изцяло върху настоящия сезон.“

„Искам да кажаБлагодаря!“ на хората около мен, които винаги ми помагат и ме подкрепят, както и на феновете по света, които ме подкрепят. Наистина оценявам цялата ви подкрепа и любов.“

До момента през този сезон световният шампион спечели Гран при на Португалия и се качи на подиума в Индонезия, Испания и Италия.