Начало Мото Куартараро триумфира във второто състезание на Лосаил

Куартараро триумфира във второто състезание на Лосаил

676
0
Фабио Куартараро
Фабио Куартараро, снимка Ямаха
Фабио Куартараро спечели Гран при на Доха в MotoGP. Пилотът на Ямаха завърши на около секунда и половина пред своя сънародник Йохан Зарко от тима на Прамак Дукати. Трети финишира стартиралият от полпозишън и съотборник на Зарко Хорхе Мартин.

На старта най-добре потегли Хорхе Мартин, следван от Зарко и Алейш Еспаргаро. Изненадващо на четвърта позиция бе Мигел Оливейра с КТМ, който спечели осем места благодарение на страхотното си потегляне.

След първите няколко обиколки начело бяха двамата състезатели на Прамак Дукати. След тях се движеха Алейш Еспаргаро и двата мотора на Сузуки и Дукати. Пилотите от топ 15 бяха събрани в рамките на 5 секунди и имаше битка за позиция на почти всеки завой. Ринс успя да изпревари по-големият брат Еспаргаро и мина пред Зарко за кратко време. Обаче на старт-финалната права французинът използва мощността на своя мотоциклет и си върна втората позиция.

Малко по-назад в колоната Джак Милър имаше контакт с Жоан Мир. Двамата състезатели се докоснаха за втори път след последния завой и бяха разследвани от стюардите, но не получиха никакви наказания. След тези удари Милър и Мир загубиха няколко места в колоната.

Междувременно в челото на колоната Баная доближи Зарко и Мартин, но спря прекалено късно за първи завой и бе изпреварен от Куартараро. Постепенно Фабио започна да топи аванса на пилотите на Прамак и мина пред Зарко. Няколко завоя след това изпревари и водача Хорхе Мартин.

До края на надпреварата френския състезател на Ямаха се откъсна от двата сателитни мотори на  Дукати, които водеха битка за второто място. Зад тях пък бяха Ринс и Винялес, който допусна грешка и изостана от състезателя на Сузуки. В крайна сметка Куартараро спечели първа победа за сезон 2021 и втора поредна за Ямаха на тази писта.

Втори завърши Зарко, който изпревари в последния тур своя съотборник. Четвъртото и петото място бяха за Алекс Ринс и Маверик Винялес. Шести остана Франческо Баная с заводската машина на Дукати.  Седмото място зае световният шампион Жоан Мир, следван от  Брад Байндър (КТМ), Джак Милър и Алейш Еспаргаро с Априлия. Последните точки отидоха при Енеа Бастианини (Авинтия Дукати), Франко Морбидели (Ямаха SRT), Пол Еспаргаро и Щефан Брадл с Хонда, както и Мигел Оливейра (КТМ). Днешната надпревара бе историческа, защото разликите между пилотите бяха много малки и заради качването на двама французи на подиума, което се случва за пръв път от 67 години насам.

В общото класиране води Йохан Зарко след двете си поредни втори места. Зад него са Куартараро, Винялес и Баная.