Начало Други Кубица продължава участието си в WEC

Кубица продължава участието си в WEC

288
0
Роберт Кубица, Алфа Ромео
Роберт Кубица, снимка Алфа Ромео

Роберт Кубица продължава участието си в WEC. Полякът ще кара за отбора на WRT в клас LMP2 заедно с Руи Андраде и Луи Делетраз.

Кубица окончателно напусна F1 в края на 2022 г. 38-годишният състезател прекара последните три сезона като резервен пилот в Алфа Ромео. През този период той записа два старта през 2021-ва на мястото на Кими Райконен. Той също така се включи и в няколко петъчни тренировки.

Кубица и Делетраз присъединяват към обявения по-рано сребърен пилот на WRT Руи Андраде. Тримата ще бъдат зад волана на Oreca 07-Gibson №41.

Кубица участва в първия си пълен сезон с тима на WRT през 2021 г. Тогава той се включи в Европейските серии Льо Ман стана шампион заедно с Делетраз и Йе Ифей.

Това ще бъде втората пълна кампания за еднократния победител в F1. Миналата година той караше за отбора на Prema и дори финишира втори в 24-те часа на Льо Ман в партньорство с Делетраз и Лоренцо Коломбо. Кубица ще се засече с друг бивш от F1 в клас LMP2- Данил Квят. Руснакът ща кара за бившия тим на полски си колега Prema.

Тази година Кубица и Делетраз станаха част от WRT. Заедно с бившия пилот от F1 идва и Orlen. Полската петролна компания продължава да бъде персонален спонсор на бившия пилот на БМВ Заубер, Рено, Уилямс и Алфа Ромео.

„Това се очертава да бъде невероятна година. Наистина съм щастлив, че се събрахме с Луис. Прекарахме страхотно време през миналия сезон в IMSA както на пистата, така и извън нея. С нетърпение очаквам да споделям с него автомобил №41 в WEC. Също така съм много развълнуван да приветствам Робърт на борда, тъй като той е изключителен пилот с много опит. Спомням си как го гледах във Формула 1 преди години. Сега е огромна привилегия да се състезавам редом с него. Разполагаме със солиден състав, конкурентен автомобил и най-добрия отбор зад гърба си“, каза Андраде.

„Изключително съм щастлив да бъда част от програмата на тима на WRT в WEC. Започнах кариерата си на пълен работен ден в областта на издръжливостта с отбора през 2021 г. Имам много прекрасни спомени с нашата титла в ELMS. Още по-специално е да се върнем заедно с Робърт. Това ще бъде третата поредна година, в която ще споделяме един автомобил! Имаме недовършена работа в WEC и в 24-те състезания на Льо Ман. Това, че Руи е с нас, е фантастично. Той е страхотен пилот и приятел. Вече сме печелили състезания заедно в IMSA и се надявам да добавим още много към автобиографията си този сезон. Благодаря на всички, които участват в осъществяването на тази програма. Нямам търпение да започнем“, обясни Делетраз.

„Много съм щастлив, че се връщам в семейството на WRT. Сега ще представлявам Orlen Team WRT в WEC. Преди това се състезавахме заедно и спечелихме шампионата на ELMS с автомобил № 41. Това ще бъде третата ми година с Луис и първата ми с Руи, когото познавам добре от падока. Луис винаги е говорил много добре за него от времето, когато бяха заедно в IMSA. Ще бъде голямо предизвикателство да се състезавам в WEC и в Льо Ман. Би било хубаво този път да спечелим още една обиколка, която пропуснахме през 2021 г. и заради която загубихме победата в последната обиколка. Ще останем фокусирани и ще работим усилено, за да постигнем възможно най-добрите резултати“, сподели Кубица.