Начало Рали Кубица излезе начело във WRC2

Кубица излезе начело във WRC2

34
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица и Мачиек Баран излязоха начело в генералното класиране на WRC2 след рали Германия, в което те спечелиха трета победа в класа си. Екипажът се състезава за първи път на асфалт със своя Ситроен DS3 RRC.

Това бе първата надпревара за сезона на такава настилка и тя представляваше поредното предизвикателство за полския пилот. Той се справи блестящо при предишните си участия – победи в Гърция и Сардиния, а във Финландия бе втори – и се надяваше да продължи в този дух и в Германия. Роберт поведе от началото на надпреварата, но бе изненадан от условията: не бе очаквал да е толкова студено и се бореше да запази температурата в гумите си.

През първата половина на втория ден Кубица имаше проблеми с ръчната спирачка, което го забави в известна степен. Той обаче остана пръв, макар и само с няколко секунди преднина. Битката между него и Елфин Еванс се изостри на максимум – двамата се сменяха на челната позиция в таблицата цели 4 пъти! В крайна сметка полякът надделя, въпреки че финалът не премина по план:

Чухме някакъв шум откъм трансмисията и се притесних, че съм счупил нещо! За щастие стигнахме до края и всичко е наред. Доволен съм от резултат, особено като се има предвид, че сме пети в общото подреждане. Чудесна победа в класа – Еванс ни създаде сериозни грижи. Сега водим в първенството, но главната ми цел е да продължа да уча във всеки старт. Опитът е ключът за световния рали шампионат и всяка отсечка ми дава шанс да подобрявам представянето си.

Кубица и Баран няма да участват в надпреварата в Австралия в средата на септември. Вместо това ще карат в рали Полша (кръг от ERC), което ще се състои през същия уикенд. След това ще се върнат във WRC за състезанието във Франция (3-6 октомври).