Начало Рали Кубица може да седне зад волана на DS3 WRC още преди края...

Кубица може да седне зад волана на DS3 WRC още преди края на сезона

58
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица може да подкара Ситроен DS3 WRC още преди края на сезона според шефа на Ситроен Рейсинг Ив Матон. Възможността полският пилот да стане титуляр в екипа е обсъждана от доста време насам. Досега обаче Матон обясняваше, че програмата на Роберт върви старт за старт и решение – каквото и да е то – ще бъде взето след края на сезона.

Полякът се състезава във WRC2 със Ситроен DS3 RRC. Той взе две победи (на Акрополис и в Сардиния), а във Финландия бе втори (зад Яри Кетомаа).

Точно сега не мислим по въпроса, но е възможно. Понастоящем той се бори за титлата във WRC2. Ако я спечели преди края на сезона, защо не? – попита риторично Матон. – Със сигурност е в списъка, който съставям за догодина. Чакам Германия, за да видя какво ще правя с пилотите. Но ако Роберт продължи в същия дух като последните две-три ралита, ако израства (в тази дисциплина) както го прави досега, но би било нормално да опита и в другата категория.

Самият пилот многократно вече повтори, че не прави планове твърде напред във времето. Тази година той е съсредоточен върху трупането на опит, тъй като ралитата се различават много от състезанията на писта. Преди старта във Финландия например Кубица заяви, че не знае дали да се вълнува или да се страхува, тъй като изобщо не знае как ще върви колата му при високите скорости в самото състезание – толкова различни от движението при опознаване на трасето.

Изненадах се колко много се променят етапите от сутринта до следобед – продължи по-късно Роберт. – Не знам дали е така всеки път, тъй като няма опит за сравнение – досега бях гледал рали Финландия единствено по телевизията. Получих добър урок, когато в един момент ударихме коловоз, предницата се вдигна и излетяхме директно към дърветата. След това променихме реглажите, вдигнахме автомобила и нещата се получиха. Яри Кетомаа ми каза, че е карал по някои от тези отсечки повече от 15 пъти в рамките на финландския шампионат. Затова в нито един момент нямаше да е лесно да го гоня. Дори не очаквах да съм втори при наличието на толкова опитни съперници, но намерихме правилната доза агресия от самото начало. Като се има предвид, че се състезавах за първи път на чакъл през април, напредъкът е очевиден – допълни Кубица.