Начало Рали Кубица: Нямам за цел да постигам някакъв конкретен резултат в Уелс

Кубица: Нямам за цел да постигам някакъв конкретен резултат в Уелс

42
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица за първи път ще се състезава с WRC автомобил в предстоящото рали Уелс. Той обяснява очакванията си за надпреварата, за новия си навигатор и какъв резултат очаква да постигне в последния кръг за настоящия сезон.

Чувстваш ли се спокоен за прехода към DS3 WRC след надпреварите досега зад волана на DS3 RRC?

– Според мен е трудно да се сравняват състезанията, в които съм участвал досега с WRC с рали Уелс! За първи път ще карам в надпревара на най-високо ниво с такъв автомобил. Все още имам да уча много: отсечките, отбора, както и навигатора (във Великобритания полякът ще е с италианеца Микеле Ферара на мястото на Мачиек Баран – б.р.). Има много нови неща, но нямам търпение да извлека максимума от тази възможност.

След цяла година с Баран като навигатор сега ще си с Ферари. Можеш ли лесно да превключваш от единия език на другия?

– Няма да навлизам в подробности, но Мачиек ми каза, че иска да спре след рали Испания. Не желаех да го принуждавам да остане с мен. Затова потърсих най-доброто алтернативно решение за последното рали за сезона. Микеле няма много по-голям опит от мен, но е мотивиран да се справим добре. Говоря италиански още откакто бях много млад, но няма да е лесно да премина на друг език – особено като се има предвид, че направих големи промени в системата си на водене на бележки този сезон. Но ще трябва да се получи. Ще се справим колкото добре можем!

Финишира пет пъти в топ 10 на общото класиране на WRC надпревари с малкото RRC. Какво смяташ, че ще е добър резултат от Уелс?

– Би било страхотно отново да съм в точките, но нямам за цел да постигна някакъв конкретен резултат. Целта ми е да трупам километри и да увеличавам познанията си за WRC. Всяко рали в световния шампионат има свои отличителни черти. Знам, че в Уелс комбинацията от бързи пътища и екстремно време може да е много трудна, особено за неопитен пилот.