Начало Рали Кубица: Основната ми цел е да продължавам да трупам опит

Кубица: Основната ми цел е да продължавам да трупам опит

45
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица продължава да впечатлява сериозно рали света, като взе втора поредна победа във WRC2 – в надпреварата в Сардиния, след като взе победата в класа и на Акрополис. Полякът все още е с ограничен опит в сравнение със съперниците си, но скоростта му е невероятна и той го демонстрира още веднъж.

Кубица спечели още първия етап от надпреварата, като освен това бе с 1 секунда на километър по-бърз от противниците! След втора победа в отсечка не пропусна да се удари, за щастие този път леко – повредите по задната част на неговия Ситроен не бяха сериозни и авансът му до идването на сервиза бе цели 50 секунди. През втората част на първия ден Роберт и навигаторът му Мачиек Баран вече познаваха дистанцията и буквално летяха, като преднината им стигна почти 2 минути! Привечер намаляването на светлината принуди поляка да намали няколко пъти, а имаше и проблем с радиото.

Вторият ден на ралито бе значително по-лесен за управление. Кубица вече бе по-напред в стартовия ред и не се налагаше да се бори с вдигнатия от колите преди него прахоляк във въздуха. Представянето му бе просто перфектно – спечели 8 от 8 възможни отсечки. На финала бе на 4:17 мин пред Абдулазис Ал-Кувари.

Очевидно е, че съм доволен да спечеля пак, при това в надпревара, която е напълно различна от Гърция. Всеки ден зад волана на DS3 RRC ми помага да трупам все повече опит. Чувствам се добре както по отношение на карането си, така и относно разбирането на настилката, реакциите на автомобила. Не ми бе леко през цялото време, тъй като имахме някои проблеми, специфични за надпреварите на чакъл. Но бе поредното добро състезание за трупане на опит. На мен лично обаче условията изобщо не ми допаднаха, тъй като са твърде опасни – коментира Кубица.

Сега полякът е четвърти в генералното класиране на WRC2 с 58 точки от три ралита. Той има шанс дори да се бори за титлата, но сподели, че още не мисли за подобно нещо:

– Основната ми цел все още е да се уча как се кара на чакъл. Е, не мога да се оплаквам, че постигам добри резултати! Но преди всичко извличам удовлетворение от личния си прогрес.

Следващото състезание за Кубица и Баран е рали Финландия, следващия WRC кръг в календара за 2013 г.

Това ще е поредното огромно предизвикателство за мен. Нямам търпение да отида там, тъй като става дума за едно от най-прочутите и уважавани ралита. Нужен е огромен опит да се състезаваш на толкова високо ниво, като това важи в още по-голяма степен в страната с хилядата езера – каза Роберт.