Начало Рали Кубица потвърди навигатора си за новия сезон

Кубица потвърди навигатора си за новия сезон

50
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица потвърди, че негов навигатор през новия WRC сезон ще е Мачией Шжепаняк. Сънародникът му седна до пилота за първия кръг от европейския рали шампионат в Австрия и ще продължи да работи с Роберт. Екипажът спечели ERC надпреварата, финиширайки с аванс от 19,9 сек.

Кубица се раздели с предишния титуляр – Мачиек Баран – в края на 2013 г. Той опита да се състезава с италианеца Микеле Ферара в Уелс (където кара Ситроен DS3 WRC), но нещата не се получиха.

Шжепаняк пък има дългогодишно сътрудничество с друг полски пилот – Михал Косцюшко. Двамата са работили в продължение на седем години.

Междувременно Кубица заяви също така, че въпреки успеха в Австрия остава здраво стъпил на земята.

Не се бях качвал на подиума през една-единствена година от кариерата си – 2007-ма, така че да започна с победа в ралитата е прекрасно. Трябва обаче да мисля трезво. Годината ще е огромно предизвикателство – участие във WRC срещу топпилоти, както и в куп нови ралита. Досега никога не съм карал в Монте Карло, освен на тренировките през 2010-та, но тогава не стартирах. Не съм управлявал на сняг. Първото състезание (в Австрия) бе чудесна възможност, но сезонът ще е дълъг и труден. Страхотно е да си победител, но приоритетите ни определено бяха различни – да трупаме опит и да събираме информация в подготовка за Монте Карло – обясни полякът.