Начало Рали Кубица с нов навигатор за рали Уелс

Кубица с нов навигатор за рали Уелс

42
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица ще е с нов навигатор в рали Уелс, когато за първи път ще кара WRC автомобил – Ситроен DS3 WRC. Полякът получи тази възможност след много силното представяне в дебютния си сезон в световния рали шампионат. Той спечели титлата във WRC2 в предпоследния кръг от шампионата в Испания.

Досега Мачиек Баран четеше бележките на Кубица, но във Великобритания това ще бъде изпълнявано от Микеле Ферара. Италианецът е опитен навигатор, работил в родината си с Андреа Круньола. Състезавал се е заедно с Круньола във WRC академията през 2011 г. Има 7 WRC старта в кариерата си.

Ферара участва в рали България през 2012 г. като навигатор на украинеца Олексий Тамразов. Екипажът вървеше седми в класирането, когато повреда в двигателя на тяхната Шкода Фабия S2000 ги извади от надпреварата в третия етап.

Кубица пък вече е имал италиански копилоти и едва ли ще срещне трудности при сработването си с Ферара. За него Италия буквално е втора родина, след като още като тийнейджър той отива там да се състезава в картинг шампионати и в началото дори се справя съвсем сам. Роберт живее там и досега.

Междувременно пилотът заяви, че трябва да запази спокойствие преди и по време на рали Уелс. Според него представянето му там едва ли ще окаже влияние на решението му какво да прави през 2014 г. и по-нататък в кариерата си. Надпреварата обаче може да е важна за Ситроен, където обмислят петима пилоти (единият от които е Кубица) за местата във WRC тима си за догодина.