Начало Рали Кубица с първи голям успех в световните ралита

Кубица с първи голям успех в световните ралита

44
0
Мачиек Баран,Роберт Кубица

Роберт Кубица постигна първия си голям успех в световните ралита. Полският пилот спечели в категорията WRC2 на Акрополис. Той излезе начело още в първия етап на надпреварата и от там нататък изгради добър аванс до финала. Това е и първа победа за Ситроен DS3 RRC на международно ниво, отбелязаха от френския тим.

Ралито в Гърция бе второ състезание във WRC2 за Кубица. Той направи перфектен старт от самото начало, спечелвайки първите две отсечки. Спукана гума и малко завъртане не го забавиха, а в събота полякът продължи да контролира отлично темпото. Даде най-добри времена в още четири отсечки и авансът му порасна до над минута.

На широките пътища е истинско удоволствие да се кара. Но сложните секции не ми доставиха чак такова удоволствие. Налага се обаче да си търпелив и да ги преминеш. Когато се състезаваш за първи път в това рали, има страшно много неща, които трябва да взимаш предвид – обясни на този етап Кубица.

Той продължи с внимателното управление до самия финал и се поздрави с първия си сериозен успех в световните ралита.

Да, това е страхотен ден за мен – коментира полякът след финала. – Определено беше много, много труден уикенд. Акрополис е крайно сложно рали, особено за някой с 20 години опит зад гърба на писта. Напълно противоположно е на всичко, с което съм свикнал. Дори да караш бавно, е възможно да допуснеш грешка, ако се движиш по отсечките за първи път. Сега нямам търпение за Сардиния, където се надявам да приложа наученото.

Шефът на Ситроен Ив Матон отбеляза от своя страна, че Роберт за пореден път е демонстрирал страхотна скорост.

Все още обаче трябва да се учи да е дисциплиниран. Направи страхотно състезание тук, включително в последния ден, когато поддържаше аванса си. Имам чувството, че този момент може би е нещо като повратна точка за него. Постижението определено се вписва добре в общата ни цел, която е да спечелим титлата във WRC2 – допълни той.

Кубица е шести в генералното класиране с 33 точки от две състезания.