Начало Избрани Кубица: Ще мине много време до следващото ми каране на болид от...

Кубица: Ще мине много време до следващото ми каране на болид от F1

913
0
Роберт Кубица
Роберт Кубица, снимка Алфа Ромео

Роберт Кубица направи своето завръщане с болид от F1. Полякът взе участие в първия ден от предсезонните тестове на пистата Каталуния. Победителят от Гран при на Канада през 2008-ма бе зад волана на новата кола на Алфа Ромео С42.

Отборът от Хинвил имаше сериозни технически проблеми във вчерашния ден. Кубица направи едва 9 обиколки и финишира последен. В същото време Валтери Ботас завъртя 23 тура и намери място в топ 10. Така Алфа Ромео бе отборът, който измина най-малко километри от началото на изпитанията. Полският състезател каза, че това е било последното му излизане на пистата за зимните тестове.

Това бе тъжно завръщане за опитния поляк, който има зад гърба си 99 старта във Формула 1. Бившият пилот на БМВ Заубер, Рено и Уилямс все още не знае кога ще получи нов шанс да кара болид от F1.

Направих само две [истински] обиколки и то не с реално темпо. Получих само едно предястие и искам още“, обясни той след края на първия ден от тестовете.

Причината за това забавяне е била проблем с пода на неговия автомобил. Така в Алфа Ромео практически загубиха половин ден. Полякът заяви, че скоро време няма да бъде зад волана на С42.

„Ще мине много време до следващото ми каране на болид от F1. Това е срамота, но няма какво да се направи.“

Въпреки разочароващия ден за него и Алфа Ромео, Кубица смята, че отборът разбира проблемите си и знае как да ги разреши. Все още има достатъчно време до началото на новия сезон в F1. След изпитанията в Барселона керванът ще се отправи към Бахрейн в средата на март. Седмица по-късно ще приеме и първия старт от новата кампания.

„Когато не правиш много обиколки означава, че имаш някакви проблеми. Момчетата направиха всичко възможно, за да разрешат един проблем, веднага след което се появи друг. Малко е разочароващо, че карах само няколко обиколки… Исках да усетя колата, но такива неща се случват на тестове. Иначе първоначалното усещане бе добро“, сподели полският пилот.

„Според мен оттук нататък колата ще работи безпроблемно. Така че се надявам да успеем да възстановим малко позиции и да направим няколко правилни обиколки за опознаване на новия болид“, завърши Роберт Кубица.

Отборът на Алфа Ромео все още не е представил истинската разцветка на новия си автомобил. Това ще се случи след края на тестовете в Барселона. В момента Кубица, Ботас и Жу използват уникална камуфлажна окраска на болида С42.