Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Коментарите на Верстапен не се харесват на F1 шефовете. Ред Бул:...

Култард: Коментарите на Верстапен не се харесват на F1 шефовете. Ред Бул: Той е прям, но 80% от спонсорите ни са американски

2811
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Шефовете на Формула 1 не са доволни от коментарите на Макс Верстапен по време на уикенда в Лас Вегас, смята Дейвид Култард. В продължение на целия уикенд там нидерландецът критикува събитието. Сравни го с Ередивизията, докато Гран при на Монако според него е като Шампионската лига. Обясни, че зрителите искат да си изкарат добре вечерта, а не разбират спорта. Определи церемонията по откриването като излишна и каза, че се чувствал като клоун на платформата. Заяви, че събитието е „99% шоу и 1% спорт“. Първите добри думи, които каза, бяха след финала на състезанието и победата му на най-новата писта в календара.

„През цялото време очаквах състезанието да се получи добре. Пистата е с дълги прави, нискоскоростни завои, не губиш много аеропритискане. Така че проблемът ми никога не е бил свързан с надпреварата“, заяви тогава Верстапен.

По-рано нарече пистата скучна. Всичко това накара Дейвид Култард да предположи, че ако можеха, шефовете на Формула 1 щяха да му запушат устата.

„Разбира се, че няма да им хареса. Те мислят за инвестицията си. В крайна сметка, става дума за студени бизнесмени. Не всичко се харесва на всички. И не е лошо човек да е верен на себе си“, коментира Култард

„Сигурен съм, че Кристиан [Хорнер] би могъл да говори с него. Но Макс вярва в свободата на словото“, допълни бившият пилот от Формула 1.

Самият Хорнер посочи, че според него Верстапен се е наслаждавал на самото състезание, защото това му е работата и затова е на пистата.

„Фактът, че спечели в овърол като за Елвис Пресли и пееше „Вива Лас Вегас“ в обиколката за прибиране, е показателен. Трябва да уважаваме мнението му. Някои от нещата в и около Формула 1 не му допадат. Доста освежаващо е, че всъщност е готов да говори. Той споделя честното си мнение“, коментира шефът на Ред Бул.

Хорнер добави, че „костюмът на Елвис“, както нарече овърола на Верстапен, бил показан на пилота преди няколко седмици и получил одобрението на Макс. Серхио Перес бе в подобен екип, но в червено. Шефът на Ред Бул каза, че „двамата Елвис-овци“ на Ред Бул са били на подиума.

Хелмут Марко също коментира критиките на Верстапен към събитието.

„Макс е много прям. Вероятно можеше да каже някои неща малко по-дипломатично, но в крайна сметка компенсира всичко (в състезанието). Сигурен съм, че накрая организаторите бяха много доволни от него“, заяви австриецът.

„Не бива да забравяте също така, че сме в края на сезона. Всички са изморени. Хората се борят с джетлега, имат торбички под очите. Макс по принцип не харесва всички маркетинг и PR събития, но 80% от спонсорите ни са американски. Мисля, че първоначалната му реакция щеше да е различна, ако това състезание бе в началото на сезона“, допълни Марко.

Бащата на Верстапен Йос каза, че е говорил със сина си, защото Макс можел да е малко по-деликатен.

„Понякога има нужда от такъв разговор. Мисля, че се изморява от твърде много хора. А и има писти, които не са такова удоволствие за каране. В крайна сметка обаче състезанието (в Лас Вегас) бе страхотно“, добави Йос Верстапен.