Начало Избрани Квят не изключва възможността един ден да се върне в F1

Квят не изключва възможността един ден да се върне в F1

447
0
Данил Квят
Данил Квят, снимка Алпин

Данил Квят не изключва възможността един ден да се върне в F1. Според него няма никакви препятствия, които да му попречат да не участва отново в най-високото ниво на моторните спортове в бъдеще.

Квят е бивш член на Академията за млади пилоти на Ред Бул. Руският състезател дебютира в F1 с екипа на Торо Росо през сезон 2014 и спечели точки още в първия си старт. Следващата година той премина в Ред Бул на мястото на Себастиан Фетел и финишира втори в Унгария. Въпреки това редицата инциденти с други състезатели накарах той да бъде пратен обратно в Торо Росо за сметка на Макс Верстапен.

28-годишният състезател от Уфа остана в дъщерния тим на Ред Бул почти до края на сезон 2017, преди да бъде освободен. През следващата година Квят бе резервен пилот на Ферари, преди отново да се върне в Торо Росо/Алфа Таури. В края на 2020 г. той отново бе уволнен от Ред Бул и заменен от Юки Цунода.

През сезон 2021 Квят бе резервен пилот на Алпин. В началото на тази година той подписа договор с отбора на G-Drive и трябваше да се състезава в клас LMP2 на световния шампионат за издръжливост (WEC). След старта на войната между Русия и Украйна екипът на G-Drive, спонсориран от Газпром, бе изваден от шампионата. Квят и неговият сънародник и съотборник Роман Русинов отказаха да подпишат декларацията на ФИА за Украйна.

В края на месец юли стана ясно, че руснакът ще се състезава в НАСКАР с Team Hezeberg. Квят вече направи две участия в американските серии с автомобил на Тойота. Въпреки че планира да остане в САЩ, той смята, че F1 не е затворена страница за него.

„Човек никога не трябва  казва никога“, сподели Квят. „Както винаги, F1 има специално място в сърцето ми. Кой знае какво ще покаже бъдещето. Надявам се, че някой ден ще можем да си поговорим отново за това.“

„Все още съм млад. Някои пилоти показаха, че можете да се върнете в спорта след малка почивка и да се справите добре. Но сега просто се намираме в изключително неприятна ситуация.“

Така Квят намекна за потенциалните проблеми, породени от неговата националност. В момента руските състезатели не могат да участват в F1 след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Именно по тази причина Никита Мазепин бе освободен от тима на Хаас в началото на март.

Все пак съществува вариант, който да позволи на Квят да се състезава в F1 или някой от другите шампионати на ФИА. Бившият пилот на Торо Росо/Алфа Таури и Ред Бул трябва да подпише декларацията на ФИА и да се състезава под неутрален флаг.

Потенциално Квят би могъл да се състезава с италиански лиценз. Но не трябва да се забравя, че това е голям риск, който повечето тимове едва ли ще поемат.

„Отворен съм за предложения. Мисля, че както в Европа, така и в САЩ получих зелена светлина от повечето категории“, заяви Квят.

„Имаше период, в който всичко беше много напрегнато. Сега ситуацията е по-малко напрегната, но за съжаление неприятните обстоятелства забавиха напредъка на преговорите.“

„Сега отново съм отворен да започна преговори и да реша бъдещето си в моторните спортове. За щастие има някои възможности пред мен.

„Все още не съм изгубил надежда. Хората имат моя номер и знаят как да ме намерят. Сега нося обикновен костюм, но мога да го сменя със състезателен. Винаги съм готов да се състезавам.“

„F1 е най-лесното нещо за мен. По-лесно ми да се кача в автомобил от Формула 1, отколкото в автомобил на НАСКАР. Все още имам да уча още много неща и да натрупам опит, за да се боря с повечето момчета там.“

„В момента се състезавам в НАСКАР и се чуствам добре дошъл так. Наистина нямаше никакви проблеми. Планираме да направим още няколко състезания тази година“, продължи Квят. „Щастлив съм. Винаги съм искал да се пробвам в американските серии. В известен смисъл това е една малка сбъдната мечта за мен.“

„Разбира се ще отнеме време, ако искам да стигна до върха. Аз съм изключително търпелив. Също така знам, че една кариера в НАСКАР може да бъде наистина дълга, стига да бъде изградена правилно. Любопитно ми е да видя докъде мога да стигна в тези серии“, допълни Данил Квят.

Въпреки че вече не се състезава в F1, Квят посети последната надпревара от световния шампионат на пистата Монца.