Данил Квят смята отстраняването на руски спортисти от международни прояви за несправедливо

2175
0
Данил Квят
Данил Квят, снимка G-Drive

Данил Квят смята отстраняването на руски спортисти от международни прояви за крайно несправедливо. Бившият пилот от F1 се изказа против войната между Русия и Украйна. Той призова спортните федерации като ФИА и МОК да не забраняват участието на руски спортисти и отбори. 

Във връзка с това ФИА свиква извънредно заседание на Световния съвет. Федерацията трябва да обмисли отговора си на ситуацията в Украйна след призива на украинския орган за управление на моторните спортове, който иска изваждане на руските и беларуски пилоти от администрираните от нея шампионати.

В понеделник Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча на международните спортни федерации да не канят и да не допускат руски и беларуски спортисти в техните състезания. ФИА е една от тези федерации, признати от МОК през 2012 г.

След всички тези събития, Данил Квят изрази своето мнение в профила си в социалните мрежи.

Наистина се надявам на мирно решение на ситуацията в Украйна. Искам всички да живеем в мир. Надявам се, че всички страни ще могат да намерят решение, като седнат заедно и водят уважителен диалог. Ужасен съм да видя военен конфликт между две братски нации“, сподели той.

Не искам войните да влияят на бъдещето на човечеството. Искам дъщеря ми и всички деца  да се радват на този красив свят.“

„Също така бих искал да подчертая и да се обърна към всички спортни федерации по света, включително МОК. Спортът трябва да остане извън политиката. Лишаването на руските спортисти и отбори от участие в световни състезания е несправедливо решение и противоречи на това, на което спортът ни учи в своя принцип единството и мира.“

„Кой друг, ако не ние, спортистите, можем да помогнем за сплотяването на нациите в предстоящите времена?“

През този сезон Квят трябва да се състезава в световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC) с руския отбор G-Drive LMP2. 27-годишният пилот е най-успешният руски състезател във Формула 1. До този момент той е участвал в общо 110 Гран при, карайки за отборите на Торо Росо/Алфа Таури и Ред Бул. Има спечелени три подиума, а най-доброто му класиране при пилотите е седмо място през сезон 2015.