Начало Рали Латвала начело след първия ден в Португалия

Латвала начело след първия ден в Португалия

26
0

Яри-Мати Латвала води в рали Португалия след първия ден на надпреварата. Финландският пилот на Фолксваген е с аванс от 11,1 сек пред Крис Мийк (Ситроен Рейсинг). На още почти 5 секунди назад е съотборникът му Андреас Микелсен.

„В началото бях малко по-бавен, но постепенно намерих добър ритъм и след това си позволих да атакувам”, коментира Латвала. „В третата отсечка излязох начело и след това увеличих аванса си. Условията не са леки, по трасето има пясъчни навявания, както и много камъни. Стартовата ми позиция без съмнение помогна.”

Мийк сподели от своя страна, че не е очаквал трасето да се промени толкова много между двете преминавания: „По време на сервиза в средата на деня трябваше да рискуваме въз основа на наличните данни. Можехме да изберем малко по-различни настройки и гуми. Но все пак успяхме да сме доста бързи и постоянни. То се вижда от класирането! По-нататък трябва да поддържаме темпото си.”

Микелсен заяви, че се радва много на началото на ралито. Той кара през първия ден със скоростта, при която се чувства най-комфортно. Норвежецът не пое рискове, въпреки че вече свикна с новото Поло R WRC.

„Автомобилът реагира точно според очакванията във всяка ситуация и това пасва на стила ми на каране. Втората половина от деня бе по-малко по-трудна, тъй като бяхме свалили колата твърде надолу. Извлякохме максимума от ситуацията и по-предната си стартова позиция”, допълни той.

Четвърти в подреждането е От Танак (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC), който бе много доволен от поведението на колата си и баланса й. След него са Дани Сордо (Хюндай), Себастиен Ожие (Фолксваген), Мадс Остберг (Ситроен Рейсинг), Хейдън Падън (Хюндай), Тиери Нювил (Хюндай), Роберт Кубица.