Начало WRC News Лапи води само с 0,1 сек пред Ожие в Сардиния

Лапи води само с 0,1 сек пред Ожие в Сардиния

214
0
Есапека Лапи
снимка: Хюндай

Есапека Лапи води след първия пълен ден на рали Сардиния в Италия, шести кръг от световния рали шампионат за 2023 г. Пилотът на Хюндай е с изключително малка преднина от само 0,1 сек спрямо осемкратния световен шампион Себастиен Ожие. Френският състезател на Тойота водеше през по-голямата част от деня. Лапи го изпревари в края на петъчния ден, като се бореше междувременно със спукана лява задна гума.

„Днес въпросът бе да оцелеем. Имаше много изненади във финалната отсечка. Кал по местата за спиране, скрити в храсталаци завои… Променливите метеорологични условия не позволяваха да натиснеш докрай газта, защото не се знаеше какво да очакваш“, коментира Лапи

„От друга страна, трябваше да се дава газ, за да останеш в борбата. Справихме се някак си. Още с влизането в гористата част бяхме наясно, че ще е кално и хлъзгаво. И на откритите места обаче имаше локви, което ни изненада. Изобщо не беше лесно. Надявам се утре на по-добър старт, но преди всичко трябва да изберем правилните гуми сутринта“, добави той.

Ожие коментира, че за него първата половина на петъка бе по-добра, отколкото втората.

„Но сега сме на добра позиция – в битка за победата и това е най-важното“, допълни той.

Тиери Нювил е на третото място в генералното класиране, на 1,3 сек пред Кале Рованпера. Белгиецът сподели, че не е бил особено уверен зад волана в по-тесните завои

„Утре битката ще е истинско предизвикателство заради времето. Всичко може да се случи, когато се променя толкова често. Днес извадихме късмет, че се задържа горе-долу постоянно. Но няколкото минути между отделните коли могат да доведат до сериозни разлики“, каза още Нювил.

Рованпера заема четвъртото място. Той бе седми преди последната петъчна отсечка, но бе много бърз на мокрото трасе. Само в тази състезателна дистанция успя да навакса три позиции.

Пети се нареди Такамото Кацута, следван от Елфин Еванс и От Танак.