Начало Рали Латвала избяга на 22,2 сек от Солберг, Льоб почти настигна норвежеца

Латвала избяга на 22,2 сек от Солберг, Льоб почти настигна норвежеца

62
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала увеличи преднината си в рали Уелс след началните три съботни отсечки. Състезателят на Форд бе най-бърз в Халфуей 1, но поддържаше темпо и в двата етапа преди това. Преди обедния сервиз той е на 22,2 сек пред съотборника си Петер Солберг.

Норвежецът обаче загуби доста време и Себастиен Льоб (Ситроен) почти го настигна. Шампионът е само на 3,9 сек зад Петер и ще се бори да го изпревари в следващите скоростни изпитания.

По принцип нещата се получиха, но имах няколко стряскащи момента в началото на Кричан 1 – коментира Латвала, след като денят започна на кално трасе. – В Епинт 1 едва не изгаснах на старта и там загубих най-много време.

В същото време Солберг бе доволен от поведението на автомобила си, но бе значително по-бавен от Льоб. Французинът от своя страна първоначално заяви, че не може да се конкурира с темпото на Форд, но след това вдигна скоростта.

Сутринта нямахме съвършено никакво сцепление. Давам най-доброто от себе си, но е много, много сложно – призна Себастиен, взел първа отсечка за този уикенд в Епинт 1.

Четвърти в генералното класиране е Мадс Остберг, който спечели Кричан 1. Той износи сериозно гумите си, но успя да поддържа достатъчно добро скорост. Пети е Мико Хирвонен, който на мокрия и кален път изоставаше безнадеждно, но нямаше никаква представа защо. Едва на изсъхващо трасе в Халфуей 1 си върна част от скоростта:

Поне сега имаме някакво прилепяне. От тук нататък ще трябва да карам като луд и да натискам дори повече, отколкото във Финландия.

Шести и седми в подреждането вървят съотборниците от М-Спорт От Танак и Евгени Новиков. Топ 10 допълват Тиери Нювил, Матьо Уилсън и Мартин Прокоп.

Следобед екипажите ще повторят сутрешните отсечки заедно с 3-километревия етап Селтик Мейнър.