Начало Рали Латвала катастрофира, Падън поведе

Латвала катастрофира, Падън поведе

51
0

Лидерът в рали Аржентина Яри-Мати Латвала катастрофира и отпадна от надпреварата в предпоследната отсечка от 3-ия ден на състезанието, което е 4-и кръг от WRC. Пилотът на Фолксваген се беше откъснал малко спрямо преследвачите си – 14.5 сек пред Хейдън Падън с Хюндай и 46.5 сек пред Себастиен Ожие с Фолксваген, но в 14-ият етап излетя от пътя и се преобърна.

Според финландеца причина за инцидента е повреда в предното окачване на неговия автомобил. При преминаване на участък с камъни под основната настилка неговото горно дясно рамо на окачването се е счупило и той не е можел повече да контролира колата.

Така само 3 отсечки преди края на надпреварата начело излезе Хейдън Падън, който има половин минута аванс пред лидера в шампионата Ожие и има реален шанс да спечели първата си победа в световните ралита.

„Все още има дълъг път до финала, заяви австралиецът. – Трябва да останем спокойни, защото 30 сек преднина спрямо световен шампион не е толкова много. Не се чувствах комфортно в последните отсечки. По отношение на скоростта има къде да се подобрявам, но постоянството ми е добро.”

Самият Ожие също не беше доволен от темпото си, защото той трябваше да минава първи по отсечките и губеше доста време, за което допринесоха и по-високите температури.

Трети излезе Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген. Норвежецът е на 14.5 сек зад Ожие и 17.7 сек пред Дани Сордо с Хюндай. Пети е Мадс Остберг с Форд Фиеста, следван от местния ас Маркос Лигато, който прави страхотно каране със своя Ситроен DS3.

Тиери Нювил с третия Хюндай се изкачи до 8-а позиция, след като в петъчния ден загуби 6 минути, след като се наложи да спира на няколко пъти заради проблем с горивната система. Пред него – 7-и, е Хенинг Солберг с Форд Фиеста.