Начало Рали Латвала на крачка от победата, битката за второто място в Уелс се...

Латвала на крачка от победата, битката за второто място в Уелс се ожесточи

37
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала (Форд) е само на крачка от победата в рали Уелс – той води в надпреварата с почти половин минута аванс пред Себастиен Льоб (Ситроен) три отсечки преди финала. Зад него обаче битката за второто място се ожесточи, след като шампионът успя да прескочи Петер Солберг. Разликата помежду им е по-малко от 3 секунди.

Солберг започна последния ден в Уелс с преднина от 6,4 сек спрямо Льоб. Французинът обаче взе две последователни етапни победи (Порт Талбът 1 и Реола 1). Норвежецът не само загуби много време, но и имаше лошо приземяване в Уолтърс Арена 1, така че следобед трябва да гони съперника си от Ситроен. Разликата е 2,9 секунди и още нищо не е приключило, твърди самият Льоб:

– В момента сме пред Петер, но състезанието не е приключило. От началото на ралито сутрините ни са наред, но следобед имаме далеч повече грижи. Днешните етапи пасват повече на автомобила ни, тъй като имаме повече сцепление.

Най-отпред Латвала върви стабилно и има 29,3 сек аванс спрямо Льоб. Финландецът сподели, че има добро усещане преди последните етапи, включително за пауърстейджа.

Сутринта не бях особено спокоен, но сега доброто чувство се върна – допълни той.

Мадс Остберг продължава да е четвърти в генералното подреждане, но имаше сериозни проблеми със загуба на мощност.

Направо бяхме решили да се откажем, тъй като бе неимоверно трудно да контролирам автомобила до първата контрола в началната отсечка – обясни той. – Говорехме с екипа по телефона, но връзката бе лоша. Тази по радиото също не бе блестяща и така и не разбрахме дали ни казваха да продължаваме или да спираме. Успяхме да потеглим, въпреки че на качванията беше ужасна борба. Сега сме наясно, че отборът знае какъв е проблемът и ще оправим на сервиза.

Петото място се заема от Мико Хирвонен (Ситроен), следван от От Танак и Евгени Новиков (и двамата с Форд-ове). Осми е Тиери Нювил, а топ 10 допълват Матьо Уилсън и Мартин Прокоп.

Следобед екипажите ще преминат за втори път сутрешните три етапа.