Начало Рали Латвала: Надявам се да не ми отнеме твърде дълго време да спечеля...

Латвала: Надявам се да не ми отнеме твърде дълго време да спечеля пак

20
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала не бе печелил рали от февруари тази година, когато стана пръв в Швеция. Финландецът обаче бе недостижим през изминалия уикенд в рали Уелс. Той излезе начело още през първия ден и след това не позволи на никого да го доближи.

Спечели 8 от 19-те отсечки и финишира с почти половин минута аванс пред Себастиен Льоб (Ситроен). Така след цели 217 дни Латвала се качи отново на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Толкова дълго време ли мина? – попита пилотът на Форд, чувайки точно откога не бе печелил. – Леле… Нямаше да съм в състояние да постигна този резултат, ако не бяха добрите ни представяния във Финландия и Германия. Причината е, че колкото повече време минава без победа, толкова повече губиш усещането за битка най-отпред. Последните две ралита (преди Уелс) ми върнаха увереността. Винаги ми се иска да не ми отнема чак такива усилия да съм отново пръв. Но няма толкова да се надявам, колкото ще работя за следващи успехи.

Латвала смята рали Уелс за втората си домашна надпревара и това направи победата му там още по-сладка:

– Участвах за първи път на това състезание преди 10 години, когато Петер Солберг спечели след страхотен дуел в последната отсечка с Марко Мартин. Помня го прекрасно. Чувствам се добре, идвайки тук, но освен това направихме чудесни тренировки и подобрихме задното окачване. Лично за мен Михерин (третият етап от надпреварата – б.р.) бе повратната точка: дадох бързо време там и след това вярвах, че ще се справя. Това несъмнено помогна.

Повечето отбори очакваха ралито да е значително по-бързо, но условията се оказаха доста подобни на тези през ноември, когато по принцип се провежда състезанието. Единствено температурата бе постоянно по-висока, но отново имаше хлъзгави пътища заради дъждовете в уелските гори.

Имаше пързаляне като всеки друг път – потвърди Яри-Мати, който обаче успешно удържаше автомобила си навсякъде. – Такива условия ми допадат повече, отколкото когато е съвсем сухо. Що се отнася до първа победа на асфалт, то това е нещо, за което съм сънувал. Мисля, че съм по-близо до такъв успех в сравнение с миналата година и това е определено е една от целите ми. Във Франция обаче ще е трудно, тъй като ще сме на територията на Ситроен. Мисля обаче, че ще имаме шанс в Каталуния – сподели още Латвала.