Начало Рали Латвала отива във Фолксваген през 2013 г.?

Латвала отива във Фолксваген през 2013 г.?

37
0
Петер Солберг,Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала е подписал дългосрочен договор с Фолксваген, който влиза в сила за сезон 2013 г., твърди английското списание Аутоспорт. Информацията е на неназован финландски източник, като официален коментар от страна на пилота няма. Моторспорт директорът на Фолксваген Крис Нисен (който скоро ще бъде заменен от Йост Капито) обаче отхвърли предположенията, че е сключена такава сделка.

Ще съм много щастлив, ако Латвала се интересува от тима ни, макар че са му нужни още няколко старта, за да докаже, че може да стои на пъти – коментира той.

Единственият засега титуляр в отбора Себастиен Ожие сподели, че Яри-Мати е един от най-бързите рали пилоти в света и наистина много симпатичен човек. Французинът смята, че би се разбирал добре с него.

Шефът на М-Спорт и Форд във WRC Малкълм Уилсън бе категоричен, че възнамерява да запази Латвала, чийто договор изтича в края на тази година. Самият състезател сподели единствено, че е твърде рано да се обсъжда въпросът къде би могъл да кара догодина, а той е съсредоточен изцяло върху сезона си с Форд.

Говорили сме и с Фолксваген, и с Форд – заявява мениджърът на финландеца Тимо Юхки. – Причината, която би ни накарала да напуснем Форд, е липсата на дългосрочно споразумение от тяхна страна да се състезават във WRC. От дискусиите ми с Крис Нисен и Карлос Сайнц изглежда, че те разполагат с добра основа, правилните хора и технически са подготвени с автомобила.

Фолксваген ще се върне в световния рали шампионат догодина, а в момента Ожие работи по Поло R WRC, с което ще се състезава тогава. Себастиен поддържа форма с участие в надпреварите от тазгодишното първенство, но с Шкода Фабия S2000.

Междувременно стана ясно, че Латвала е предложил да отстъпи статута си пилот номер 1 във Форд в полза на Петер Солберг. Причината бе поредната му катастрофа – в Португалия. Яри-Мати натрупа доста инциденти в първите четири кръга от шампионата, но получи пълната подкрепа на Уилсън.

Той наистина го предложи. Заяви, че може би е настъпил моментът за промяна. Ние обаче ще се справим със ситуацията като му дадем цялата си подкрепа. За мен той е единственият пилот, който може да победи Себастиен Льоб в директна битка. Да, три грешки за четири ралита не са малко, но той показа многократно, че в момента е най-бърз от всички. Яри притежава всичко необходимо, за да си стъпи на краката. А ако ние позволим да се разцепим като отбор, тогава вече е свършено с нас – обясни англичанинът.