Начало Рали Латвала победи в рали Акрополис

Латвала победи в рали Акрополис

17
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала победи в рали Акрополис. Това бе първи негов успех с екипа на Фолксваген и Поло R WRC, който освен това дойде точно десет години след дебюта му в надпреварата.

Финландският пилот се присъедини към Фолксваген този сезон и началото с новия екип не бе никак леко. Той обаче се адаптираше все по-добре към автомобила си и се възползва максимално от шанса да спечели в Гърция.

Латвала финишира на почти 2 минути пред Дани Сордо (Ситроен, DS3 WRC). Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) пък взе втори подиум в кариерата си, финиширайки трети.

Изумително е! Стартът на сезона бе наистина труден и това е важен момент. Преди 10 години карах първото си рали във WRC автомобил и ми отне дълго време, за да спечеля тук. В събота не мислех за победа, но в неделя сутринта много неща ми минаха през главата, особено в последната отсечка – коментира Латвала.

През 2003 г. той стана най-младият пилот зад волана на заводска кола – тогава Форд Фокус RS и участва в Акрополис едва 18-годишен. Успехът му в Гърция бе осми за него в кариерата му. Яри-Мати излезе начело, след като лидерът в момента Евгени Новиков се удари и след това постепенно увеличаваше аванса си.

Съотборникът му Себастиен Ожие този път бе пилотът на Фолксваген, сполетян от малшанс. Французинът се върна в състезанието по Рали2 след проблем с налягането на горивото и все пак стигна топ 10.

След финала Ситроен подадоха протест срещу Фолксваген заради факта, че в колите на Латвала и Ожие е имало по две батерии вместо една, както е по правилник. Изслушването продължи до късно през нощта. В крайна сметка стюардите, след като изслушаха всички страни, решиха, че доводът на Фолксваген (че допълнителната е резервна част по силата на член 252 – 7.3 от правилника) е валиден и потвърдиха победата на Яри-Мати.

Сордо не участва в двубоя на Латвала и Новиков, внимавайки извънредно много по трудните етапи на надпреварата.

След всички проблеми, които имах в други състезания тази година, това се оказа добро и ще ми даде сериозна увереност – заяви испанецът.

Нювил имаше същата стратегия. Той отбеляза, че с екипа му са се справили добре, докато други са допуснали грешки.

С най-добър резултат в кариерата си до момента се поздрави Андреас Микелсен. Норвежецът завърши четвърти въпреки грижи със спирачките и спукана гума, които обаче не му попречиха да надделее в битката му с Насър Ал-Атия. Катарецът остана пети, следван от съотборника си в М-Спорт Мадс Остберг и Мико Хирвонен. Накрая титулярът на Ситроен бе доволен единствено, че надпреварата приключи за него, но се радваше поне за съекипника си Сордо.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.