Начало Рали Латвала поддържа аванса си, Хирвонен се опитва да го притисне

Латвала поддържа аванса си, Хирвонен се опитва да го притисне

25
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала поддържаше аванса си във временното генерално класиране на рали Швеция (втори кръг от световния рали шампионат) през първите четири отсечки на втория ден от надпреварата. Състезателите изминаха тази сутрин Варгасен (24,63 км), Саген (14,23 км), Фредриксберг (18,15 км) и спринта Хагфорс (1,87 км).

Финландският пилот на Форд бе много уверен по трасето с изключение на част от началната, твърде тясна част на Варгасен.

След старта на тази отсечка изглеждаше, че Мико [Хирвонен] е избягал с две секунди напред. В онзи момент бях леко стресиран, тъй като една част от трасето там никога не съм го преминавал достатъчно добре. След това намерих добър ритъм на бързия, по-широк път – коментира Яри-Мати. – В следващия етап дори малко намалих скоростта. Спомням си как буквално летях там през минали години, отварях прекалено кривите, удрях се в снежните банкети. Затова сега опитах да съм по-умен – допълни той.

Хирвонен е основния съперник на Яри-Мати в надпреварата до момента и днес до обедния сервиз се стараеше да оказва натиск върху бившия си съотборник. Латвала взе първите две отсечки, Мико спечели третата и изостава от състезателя на Форд с 18,6 сек след четвъртата. Той поне нямаше грижи с гумите на Ситроен-а си като вчера, когато в определени места шиповете изчезваха и темпото му рязко падаше.

Не очаквам да имам грижи с гумите днес като цяло. Битката е страхотна, вървим много близо един до друг. Опитвам се да пресирам Яри-Мати и да се движа с неговата скорост. Трябва само да намеря нещо много малко в самия себе си, за да го догоня, защото колата върви страхотно – обясни Хирвонен.

Борбата за третото място също е сериозна, особено след като Петер Солберг губеше време в началните четири отсечки днес, като освен това блокира на старта на Саген. Мадс Остберг от своя страна спука гума сутринта и се наложи да кара до обяд дясна на мястото на задна лява. Това означаваше трудности в някои от завоите, но норвежецът се справяше повече от добре. Той е на малко над 6 секунди зад Петер и определено ще хвърли всички сили да се добере до последното място на подиума.

Евгени Новиков и Хенинг Солберг са пети и шести във временното общо подреждане и вървят доста стабилно за разлика от седмия – Себастиен Льоб. Осемкратният световен шампион се завъртя в SS12, след като вчера друга грешка го прати в пряспа. Той така или иначе вече няколко пъти заяви, че няма шанс да се бори за победата, но поне ще опита да вземе колкото се може повече точки.

Грижи си имаше и От Танак, отишъл 27-ми в колоната! Естонецът излетя от трасето и копаеше заедно със зрители на отсечката, за да измъкне Форд-а си от снега. Успя да се върне и да продължи, но с повече от 21 минути назад. Малка утеха бе фактът, че той бе скочил най-високо на Билото на Колин – част от SS11 (Варгасен), наречена на името на Колин Макрей: цели 32 метра, с два повече от Хирвонен.

При това положение осми, девети и десети са съответно Патрик Сандел, Мартин Прокоп и Ейвинд Брюнилдсен.

Следобед пилотите ще преминат за втори път същите четири етапа от сутринта.