Начало Рали Латвала поведе в рали Австралия

Латвала поведе в рали Австралия

52
0
рали Германия,Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала с Фолксваген Поло поведе в рали Австралия след 8-ата отсечка от надпреварата, която е 10-и кръг от първенството на WRC. Финландецът има аванс от 2 секунди пред Крис Мийк със Ситроен DS3. Латвала беше едва 6-и в началото, но постигна най-бързи времена в отсечки 5,6 и 7, изпреварвайки с малко Мийк.

Проблемите за Крис дойдоха в последната отсечка, когато заради дигналия се прах във въздуха под дърветата по-късно преминаващите пилоти (какъвто е Мийк спрямо Латвала и Ожие) виждаха по-трудно трасето. Там Мийк загуби над 6 секунди.

Най-бърз в 8-ия пробег беше шампионът Себастиен Ожие с Фолксваген, с което французинът излезе на 3-а позиция в генералното класиране, само на 4.6 сек от водача. Ожие трябва да вземе 19 или повече точки в това състезание, за да си осигури титлата, което означава, че 2-о място (18 т.) почти сигурно ще му донесе короната.

В битака остава и Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген, който 4-и, на 12.9 сек от Латвала. Дани Сордо, който водеше в ралито след 2-ата и 3-ата отсечка, се смъкна до 5-ата позиция (+15.9 сек), следван на около 10 сек от съотборника си в Хюндай – Хейдън Падън.