Начало Рали Латвала призна, че е изтървал титли през изминалите сезони заради свои грешки

Латвала призна, че е изтървал титли през изминалите сезони заради свои грешки

25
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала призна, че е изтървал поне една титла, докато бе пилот на Форд в световния рали шампионат. Финландецът изкара пет години като пилот на заводския екип на компанията и имаше известен успех, но така и не взе корона. Той спечели второто място в Испания, което беше последно състезание за Форд и за него като техен състезател. Това му помогна да изпревари Мадс Остберг и да стане трети в генералното класиране.

В края на сезона обаче финландецът призна, че е трябвало да постигне по-добър резултат по време на кариерата си с Форд.

Имаше един много емоционален момент на последния сервиз [в Испания]. Пет години бяхме заедно, карах за заводския екип и заедно си изкарахме фантастично. Аз обаче съм малко разочарован, тъй като за това време не успях да спечеля титла при пилотите. Колата бе наистина конкурентоспособна, но не бяхме достатъчно постоянни в представянето си. На моменти натисках прекалено и излитах от трасето. Трябваше да се науча, но изглежда не съм толкова добър в това да си вадя поука – призна 27-годишният пилот, който тази година счупи ключица по време на тренировка и изтърва състезание заради контузията.

Латвала бе категоричен обаче, че е наясно със слабостите си и ще продължи да работи по тях:

Ако губя време, натискам повече и опитвам да наваксам. Точно в такива моменти изтървавам пътя, вместо да призная грешката и да приема ситуацията. Трябва да се науча, че има моменти, когато не бива да се мъча нонстоп да карам на пълна газ.

Финландецът се надява Форд да му разрешат да започне работа с Фолксваген възможно най-рано, за да се запознае с Поло R WRC. Тази седмица той ще се запознае с екипа. Вече има подготвени тестове за края на ноември и за декември месец преди първото рали за 2013 г. в Монте Карло.

Догодина за първи път от много време насам ще имаме нов шампион и определено ще е много интересно. Лично аз винаги съм искал да победя [Себастиен] Льоб, но не се получи. Но шампионатът пак ще е силен със съперници като [Себастиен] Ожие и Мико [Хирвонен]. Не знам още каква е колата. Трябва да видим скоростта й, но предизвикателството си го бива – каза още Латвала.