Начало Рали Латвала с 2,8 сек аванс пред Льоб след първата отсечка на рали...

Латвала с 2,8 сек аванс пред Льоб след първата отсечка на рали Акрополис

36
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала (Форд) поведе в рали Акрополис след първата отсечка на надпреварата. Финландецът бе най-бърз от екипажите в състезанието и остави на 2,8 сек зад себе си Себастиен Льоб (Ситроен). В същото време съотборникът му Петер Солберг, който по-рано днес спечели квалификацията, сложи меки гуми и бе значително по-бавен. След етапа норвежецът призна, че изборът му е бил неправилен.

Първото изпитание за скорост от шестия кръг на WRC за 2012 г. бе Кинета с дължина 25,24 км. Сега екипажите го преодоляваха по светло, което бе по-добрия вариант заради миналогодишните грижи с прахоляка и видимостта.

Беше много сериозно надбягване с Льоб, но в крайна сметка аз като че ли спечелих време в тесните завои. На места усещах, че сме наистина бързи – коментира Латвала, за когото това е чудесен начин да стартира първото си рали след контузията на ключицата, извадила го от кръга в Аржентина.

Осемкратният шампион пък сподели, че на места по трасето има достатъчно сцепление, на други не и съответно му е било трудно да разбере къде точно може да натисне повече и къде трябва да е внимателен.

Трето време постигна неговият съотборник Мико Хирвонен, а четвърти е Мадс Остберг (Форд). Едва пети се нареди Солберг – на 14,6 сек от Латвала.

Решението беше мое и вярвах, че съм прав. Мислех, че може да е по-студено. Допуснах грешка, трябваше да послушам отбора. Но това е положението и ще си вземем поука. Не сме извън битката – заяви Петер.

Шесто постижение даде Евгени Новиков (също с Форд). Руснакът призна, че е допуснал няколко грешки и не бе доволен от себе си. Съотборникът му От Танак повреди предно дясно окачване и се завъртя, но все пак финишира със седмо време. По-нататък в класирането се наредиха Мартин Прокоп (с проблеми в сервото), Тиери Нювил (останал недоволен от настройките си), Себастиен Ожие, Насър Ал-Атия (който изненадващо имаше трудности по трасето, а по принцип е с голям опит на подобни настилки) и т.н.