Начало Рали Латвала с драматична победа в рали Нова Зеландия

Латвала с драматична победа в рали Нова Зеландия

43
0

Истинска драма се разигра в рали Нова Зеландия, пети кръг от световния рали шампионат, като победата спечели Яри-Мати Латвала (Форд). Финландецът бе най-бърз в шейкдауна, но едва ли подозираше, че ще финишира пръв в състезанието.

Драмата започна още през първия ден в Нова Зеландия. Петер Солберг (Ситроен) бе начело в подреждането пред Латвала и Себастиен Ожие (Ситроен), след като шесткратният световен шампион Себастиен Льоб претърпя инцидент, забавил го значително. Французинът бе седми, на почти 1:20 мин зад Солберг, изпреварен още от съекипника си Дани Сордо и състезателите на Форд Мико Хирвонен и Матю Уилсън (заемащи съответно местата от 4-о до 6-о).

През втория ден Льоб започна да наваксва изоставането, като буквално изуми съперниците си с наложеното темпо. До обяд се бе изкачил само с една позиция напред, но до вечерта вече бе втори! Начело се измъкна Ожие и Себ изоставаше от него само с 5,3 секунди, като това се превърна в сериозна тема за разговор и искрено възхищение от възможностите на Льоб, така рядко демонстрирани напоследък.

– Не знам какво да кажа. Исках да го направя. Знаех, че при такава позиция в стартовия ред всичко е възможно, а сега е факт. Не мисля, че можех да се справя по-добре – бе леко обърканият коментар на шампиона.

– Той като че може да прави каквото си иска – каза пък Ожие.

В последния ден от състезанието обаче Льоб – при това след като поведе – допусна грешка, излетя от трасето и всичко отново се преобърна. В крайна сметка Латвала надделя, след като не сбърка и удържа аванса си пред Ожие, който се завъртя три завоя преди финала. Льоб все пак се качи на подиума – трети в една наистина непредвидима надпревара.