Начало Рали Латвала счупи ключица, пропуска рали Аржентина

Латвала счупи ключица, пропуска рали Аржентина

42
0
Яри-Мати Латвала

Малшансът очевидно преследва Яри-Мати Латвала – след три катастрофи в четири надпревари от началото на световния рали шампионат сега пилотът на Форд счупи ключица. Инцидентът станал на ски и означава, че финландецът ще пропусне следващия кръг от първенството в Аржентина, който ще се проведе в края на април.

Латвала е тренирал ски северни дисциплини в Лапландия тази седмица. В сряда е претърпял падане, след което е последвала операция. Състоянието му не позволява да кара в Аржентина след две седмици.

Състезателят и Форд се надяват той да се възстанови навреме за рали Гърция в края на май. От тима не са обявили кой ще замести Яри-Мати в следващото състезание. За съотборник на Петер Солберг ще се обмислят няколко кандидатури на многообещаващи млади пилоти. Мадс Остберг спечели първата победа във WRC кариерата си в последното за момента рали – Португалия. Евгени Новиков и От Танак са добре познатите състезатели на М-Спорт, чийто качества са безспорни въпреки младостта им.

Случилото се пък е пореден удар върху надеждите на Латвала да се бори за титлата във WRC. Финландецът наистина претърпя прекалено много катастрофи от началото на сезона и дори предложи на тима си да даде на Солберг статута на пилот номер 1, което бе отхвърлено като идея. След инцидентите в Монте Карло, Мексико и Португалия обаче финландецът изостава на 38 точки от лидера във временното генерално подреждане Себастиен Льоб с 38 точки, а отсъствието му от Аржентина ще увеличи още повече разликата.