Начало Рали Латвала се откъсна малко пред Нювил в рали Германия

Латвала се откъсна малко пред Нювил в рали Германия

41
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала (Фолксваген, Поло R WRC) успя да се откъсне малко от Тиери Нювил (М-Спорт, Форд Фиеста RS WRC) и в края на първия ден на рали Германия е със 7,3 секунди аванс пред белгийския си съперник. Трети продължава да е Дани Сордо (Ситроен, DS3 WRC), но той е значително по-назад – на 26,3 сек зад финландеца.

Латвала изживя лек стрес в първия следобеден етап, когато претърпя удар.

Опитах се да спра, но сблъсъкът бе по-сериозен, отколкото очаквах. Усещам вибрации, така че вероятно ще сменим колелото – коментира той на финала на Мителмозел 2. – Преминаването на следващия етап бе добро, макар че имаше доста неприятни места. Доволен съм от карането си там. Всъщност последните две отсечки ми доставиха истинско удоволствие. Колата е страхотна и се наслаждавам на карането. Не е лесно, но смятам, че вървим в правилната посока. Нямам представа какво ще стане утре. Очакваме да вали, а на рали като това никога не е ясно какво ще донесе дъждът.

Поредицата на Нювил от четири етапни победи за деня бе прекъсната в Мозелланд 2. Той сподели, че е карал на максимум:

– Бях на лимита навсякъде, не знам дали можех да спечеля дори още половин секунда. Просто не съм в състояние да сторя нещо повече. Към края предната част не бе особено стабилна и започнах да прегрявам гумите. Натисках страхотно, не допуснах грешки, пързалях се, но това е нужно, за да си на челните позиции. Страхотно удоволствие е, макар че като видях времената на контролите, леко се разочаровах.

Сордо пази третото място, като бе по-доволен от Ситроен-а си следобед в сравнение със сутринта. Причината бе, че малко втвърди окачването. В самото начало загуби около 4 секунди заради твърде късно спиране, но иначе вървеше доста стабилно. Испанецът обаче не е оптимист относно това дали ще успее да стопи разликата до Латвала и Нювил.

Според мен е невъзможно – заяви Дани. – Латвала е много, много бърз. Опитах се да го гоня, но ако нещо не му се случи, едва ли ще успея – допълни той.

Съотборникът му Мико Хирвонен е пети. Той заяви, че всички пред него са вдигнали темпото и той е сторил същото, но съперниците му се изплъзват в битката.

Установих добър ритъм и не исках да рискувам повече, тъй като чувствам, че ще допусна грешка. Това е животът. Другите са бързи и избягаха напред. Аз съм доволен от автомобила и скоростта си. Всичко, което мога да сторя, е да се старая да се движа така и нататък. Никога не знаеш какво може да стане… – каза още финландецът.

Пети в класирането е Мадс Остберг, следван от Мартин Прокоп, Насър Ал-Атия, Роберт Кубица, Елфин Еванс, Сеп Виганд и т.н.

Михал Косцющко, който се движеше в топ 10 до обяд, бе принуден да спре след петия етап заради жестоки болки в гърба. След консултация с лекаря на М-Спорт той бе откаран в болница за допълнителни прегледи. Тази вечер ще бъде решено дали ще продължи утре по системата на Рали2.