Начало Рали Латвала се откъсна много напред в Мексико

Латвала се откъсна много напред в Мексико

36
0

Яри-Мати Латвала се откъсна напред след края на 3-ия ден на рали Мексико, 3-и кръг от WRC. Пилотът на Фолксваген започна деня с половин минута аванс пред съотборника си и лидер в шампионата Себастиен Ожие, но възползвайки се от по-задната си стартова позиция по отсечките постепенно го увеличи до 1:35.7 мин след 19 изминати отсечки от 21 и изглежда, че няма да има проблеми да спечели и победата в оставащите 2 отсечки.

Все пак той трябва да не връща газта, тъй като днес по-късно ще минава първи по мегадългия етап Guanajuato – цели 80 км., в който може да загуби много време. Това ще е най-дългият етап в спорта от 1986 г. насам. „Усещането в колата беше брилянтно, заяви Латвала след края на деня. – Начинът, по който Мика Антила (навигатора на пилота) четеше записките беше перфектен. Важно е да имам средно по 1 секунда аванс на километър за утрешния етап, за да върна газта ако гумите и спирачките станат твърде горещи.”

Ожие от своя страна призна, че в края вече не е натискал особено, тъй като е бил наясно със ситуацията. Целта му за последните 2 етапа най-вероятно ще бъде да завърши втори, без да поема рискове. Той няма и за какво да се притеснява, тъй като третият Дани Сордо с Хюндай е на повече от минута зад него. Той се завъртя и счупи част от охлаждането на автомобила си, което го забави.

Испанецът също няма защо да се тревожи за мястото си на подиума, след като има преднина от над 2 минути спрямо 4-и Мадс Остберг с Форд Фиеста от екипа на М-Спорт. До един момент Сордо беше притискан от Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген, но последният катастрофира в 15-ата отсечка. Пети е Хейдън Падън с Хюндай, на над 50 сек пред Остберг.