Начало Рали Латвала се подготвя за Мексико със сауна

Латвала се подготвя за Мексико със сауна

44
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала няма търпение за рали Мексико (трети кръг от световния шампионат този сезон). Финландецът вече работи за първата надпревара на чакъл за 2013 г. и споделя какво включва подготовката му.

– Какво очакваш от рали Мексико?

– Бяхме в Мексико в края на миналата година, когато направих единствения си досега тест на чакъл с Поло R WRC и мисля, че съм оптимално подготвен. Освен това бях много бърз там през 2012-а. Надявам се и тази година да е така.

– Там се кара на сериозна надморска височина, достигаща повече от 2500 метра. Как се подготвяш физически за това?

– Височината е единият проблем, жегата – друг, а разликата в часовите зони – съвсем друг, особено пък ако става дума за пътуване от студена, снежна през зимата страна като Финландия. Ще пътувам сравнително рано, за да дам време на организма си да се аклиматизира. Може да направя няколко сауни преди да потегля. Съществува начин да се симулира мексиканската жега: в сауната влизам с бонето, което по принцип нося под каската. И след това изливам много вода върху въглищата.

– Изкара вече две ралита с Поло R WRC. Колко си доволен?

– Колата е фантастична. Издръжливостта е налице, скоростта е добра, както видяха всички благодарение победата на Себастиен Ожие в Швеция. Проблемът е, че аз не съм на 100% свикнал с колата. С нея трябва да се кара наистина чисто, а моят стил досега бе прекалено агресивен. Трябва да променя това.

– Колко трудно е да адаптираш начина си на управление?

– Доста трудно и ще отнеме още малко време. Вече имам известен прогрес, но не е достатъчен.

– Кое рали от сезон 2013 очакваш с особено нетърпение?

– За момента рали Мексико и разбира се, домашния ми старт във Финландия. Освен това очаквам рали Австралия – скоростните отсечки там определено са фантастични.