Начало Рали Латвала ще кара Ауди Куатро в историческото рали Естония

Латвала ще кара Ауди Куатро в историческото рали Естония

39
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала е известен с интереса си към исторически рали автомобили и от време на време – когато има възможност – участва в състезания с такива коли. Миналата година той и Аско Сайранен участваха в такава надпревара в Естония (кръг от европейския шампионат за исторически ралита) и спечелиха с техния забележителен Форд Ескорт RS Mk2 BDA.

Този сезон финландският пилот на Фолксваген ще повтори изживяването, но зад волана на първия рали автомобил със задвижване на четирите колела – Ауди Куатро. Надпреварата ще се състои на 19-20 юли и отново ще е част от европейските серии за исторически ралита.

Моделът Ауди Куатро, какъвто ще кара Яри-Мати във Финландия, е истинска революция за WRC. Ауди буквално пренаписват историята, когато вадят тази кола през 1981 г. С нея и Хану Микола, и Мишел Мутон печелят състезания. През 1982-ра Ауди взимат титлата при конструкторите, а Мутон губи короната при пилотите от Валтер Рьорл.

В надпреварата (но в друг клас) ще има още един Латвала – Яри, бащата на пилота на Фолксваген. Той ще кара Мицубиши Лансър WRC2.

В момента се очаква решението на Пер-Гунар Андерсон – дали ще стартира с Форд Фиеста RS WRC. От Танак пък търси начин да се състезава пред родна публика. Пилотът загуби мястото си в М-Спорт в края на миналия сезон и му е значително по-трудно да се изявява на рали сцената.

Директорът на ралита Урмо Аава се е постарал да привлече както известни състезатели, така и интересни автомобили. За първи път в състезанието ще има квалификационна отсечка за първите 10 пилоти – като във WRC. Най-бързият пръв ще има право да посочи от коя позиция желае да стартира.